Narancsos-marcipános fánk

Narancsos-marcipános fánk

Hozzávalók 40 darabhoz:
15 dkg vaj vagy margarin,
5 dl tej,
1 cs. (5 dkg) friss élesztő,
6 dkg porcukor,
1/2 kk só,
kb. 65 dkg finomliszt,
Töltelék:
15 dkg marcipán,
5 dkg szobahőmérsékletű vaj vagy margarin,
1 narancs,
Máz:
1 tojás,
Díszítés:
5 dkg mandulapehely,
Kellék:
esetleg süteményforma.

Elkészítés:A vajat vagy margarint egy edényben felolvasztjuk. A tejet beleöntjük, és testhőmérsékletűre (37 °C) melegítjük. Az élesztőt tálba morzsoljuk, a vajas tej egy részét hozzáöntjük, és addig keverjük, amíg az élesztő fel nem olvad. Hozzákeverjük a maradék tejet, a cukrot, a sót és a liszt nagy részét. Egy kevés lisztet a dagasztáshoz meghagyunk. A tésztát kézzel vagy robotgéppel addig gyúrjuk, amíg sima nem lesz.
Tiszta konyharuhával letakarva meleg helyen kb. 40 percig kelesztjük.
Közben a tölteléket elkészítjük: A marcipánt nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd a vajjal vagy margarinnal összekeverjük. A narancs héját belereszeljük, a levét belefacsarjuk. A tésztát lisztes felületre tesszük és kettéosztjuk. Minden tésztadarabból kb. 30x40 cm-es téglalapot formázunk. A tölteléket rákenjük, majd két rúddá sodorjuk. Ezeket kb. 2 cm vastag szeletekre vágjuk. A csiga formájú süteményeket sütőformákba vagy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és mindegyik oldalát behasítjuk. Letakarjuk, és még kb. 20 percig kelesztjük. A sütőt 250 °C-ra előmelegítjük.
A süteményeket a simára kevert tojással megkenjük, és mandulapehellyel meghintjük. A sütő középső rácsára tolva kb. 15-20 percig sütjük. Végül rácson kihűlni hagyjuk.

Elkészítés ideje: 2 óra 20 perc

Kiemelt partnerünk