Örmény diós kifli recept

Recept elkészítése:

Örmény diós kifli recept

Hozzávalók:
25 dkg olvasztott vaj/margarin,
50 dkg finomliszt,
1/2 vizespohár cukor (1 dl),
1/2 pohárka (kb. 1/2 dl) rum, esetleg a liszttől függően egy picikével több,
25 dkg darált dió,
2 csipetnyi szódabikarbóna + vaníliás porcukor a "hempergetéshez".

Elkészítés:

      Az összes hozzávalót beleöntjük egy mély tálba, s összegyúrjuk, amennyire sikerül. Nehezen formálható, törékeny massza lesz az eredmény, de ez ne szegje kedvét senkinek, mert miközben picike, fél kisujjnyi kifliket formálunk belőle, a kéz-melegtől "kezesebbé" válik a kezelhetetlennek tűnő tésztaszerűség.
Amikor végeztünk a több száz kifli megformázásával, s elhelyezésükkel, a sütőpapírral bélelt tepsikben - ne tegyük túl közel egymáshoz a kiflicskéket! - , már küldhetjük is őket az előmelegített, jó forró sütőbe, ahol éppen csak addig sütögetjük a kifliket, amíg jól megdagadnak, s szép, halvány zsemleszínűvé válnak. Akkor hopp, már ki is lehet venni a rumtól enyhén illatozó sütiket, s még azon melegében meg kell őkelméket hempergetni jó vaníliás porcukorban.
Frissiben még nem igazán finom ez az örmény kifli, de amint kihűlt! Amint kihűlt, el kell dugni legalább a felét, hogy maradjon arra az alkalomra is, ami miatt megsütöttük.
(Ha van kedve valakinek cifrázni, szépíteni, akkor a kiflik egyik felét mártsa meg forró, rumos csokimártásban, de ez esetben nem kell előtte vaníliás cukorban megforgatni a sütiket, hanem utólag, egyenként, a csoki megszáradása után. Mi ezt általában elmulasztjuk..., mármint a csokiba mártogatást.)
Műanyag v. fémdobozban tárolva hosszú ideig is friss, élvezhető marad ez az édesség.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: