Karácsonyi gyümölcskenyér Ilse módra recept

Recept elkészítése:

Karácsonyi gyümölcskenyér Ilse módra recept

Hozzávalók:
2.5 dl tej,
10 dkg kristálycukor,
1 mokkáskanál só,
2 dkg élesztő,
50 dkg liszt,
10 dkg apróra vágott mandula vagy dió,
10 dkg apróra vágott cukrozott citrom- vagy narancshéj,
10 dkg apróra vágott cukrozott gyümölcs.
1 citrom reszelt héja,
10 dkg mazsola,
2 tojás,
15 dkg vaj,
1 csipet őrölt szerecsendió,
5 dkg olvasztott vaj,
0.5 kávéskanál őrölt fahéj.

Elkészítés:

      Az élesztőt megolvasztjuk 0.5 dl meleg vizben. A tejbe beletesszük a kristálycukrot és a sót, ebbe tesszük az élesztőt és a liszt 1/4-ét és simára keverjük. Konyharuhával letakarva meleg helyen kelesztjük, míg kétszeresére nem nő. Ezután keverjük bele a többi hozzávalót, addig verjük, míg a tészta teljesen rugalmas nem lesz és elválik a táltól. Lisztezett deszkán kinyújtjuk 1-2 cm vastagra (kb. 50*30cm) és a közepére egy mélyedésbe öntjük az olvasztott vajat. Ezután összehajtjuk, a tetejét is megkenjük vajjal, és letakarva, a deszkán kétszeresére kelesztjük. Kifli alakura formáljuk, a tetejét megkenjük vajjal és átemeljük a kizsírozott tepsibe. Begyújtjuk a sütőt és kb. 3/4 óra hosszat sütjük. Ha megsült, meghintjük a tetejét porcukorral. Jól becsomagolva hűtőszekrényben nagyon sokáig eltartható.
Megjegyzés: nem előmelegített sütőbe teszem.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: