Diós-mákos bejgli 3. recept

Recept elkészítése:

Diós-mákos bejgli 3. recept

Hozzávalók:
Tészta: 1,5 dl tejföl,
2 dkg élesztő,
1 tojás + 1 a kenéshez,
fél kg finomliszt,
25 dkg vaj vagy margarin,
5 dkg porcukor,
1 csipet só.

Diótöltelék: 20 dkg darált dió,
20 dkg porcukor,
fél dl tej,
5 dkg mazsola,
3 cl rum (vagy gyümölcstea rumaromával),
fél csomag vaníliás cukor,
1 evőkanál zsemlemorzsa.

Máktöltelék: 20 dkg darált mák,
20 dkg porcukor,
1 dl víz,
1 citrom leve és reszelt héja,
5 dkg mazsola,
3 cl rum (vagy gyümölcstea rumaromával).

Elkészítés:

      A tésztát érdemes a sütés előtti este elkészíteni. Langyosítsa meg a tejfölt és morzsolja el benne az élesztőt. Takarja le tiszta konyharuhával, és meleg helyen hagyja állni, amíg az egész habos lesz (felfut). A vajat/margarint morzsolja el a liszttel, keverje hozzá a porcukrot és a sót, majd adja hozzá a tojást és a felfuttatott élesztőt. A hozzávalókat gyorsan gyúrja össze, hogy a vaj még ne olvadjon meg a kézmelegtől. Formáljon négy cipót, és műanyag fóliába csomagolva tegye egy éjszakára a hűtőbe. Másnap a 2x5 dkg mazsolát áztassa be a 2x 3cl rumba. A diótöltelékhez forralja fel a tejet, keverje el benne a porcukrot és a vaníliáscukrot. Húzza félre a tűzről, öntse bele a diót, a zsemlemorzsát és a fél adag áztatott mazsolát, keverje össze és hagyja kihűlni. A máktöltelékhez 1 dl vízben keverje el a porcukrot, forralja fel, majd szórja bele a mákot. Keverje el, a tűzről lehúzva adja hozzá a másik fél adag mazsolát, a citromlevet és a reszelt héját, majd hagyja kihűlni. Válassza szét a kenésre szánt tojás fehérjét a sárgájától. Vegyen elő egy cipót a hűtőből, lazán gyúrja át, lisztezett deszkán nyújtsa ki kb. fél centi vastag téglalappá. A hosszabb széleken 2-2 centit szabadon hagyva simítsa el a tésztán a diótöltelék felét. A két rövidebb oldalon 2-3 centi szélesen hajtsa vissza a töltelékre a tésztát - ez lesz a bejgli vége, hogy sütés közben a töltelék ne folyjon ki. A hosszabbik szélen kezdve lazán tekerje fel a tésztát, majd fektesse sütőpapírral bélelt tepsire. Hasonló módon nyújtsa ki és töltse meg a másik három cipót is, egyet a maradék dió-, kettőt a máktöltelékkel. Ezeket is fektesse a sütőpapírral bélelt tepsibe. A tetejüket kenje meg tojássárgával, és langyos helyen pihentesse addig, amíg a tojássárgája meg nem szikkad (kb. fél óra). Ezután könnyedén kenje át a süteményeket a tojásfehérjével is, majd pihentesse további fél órát. Ettől a kétszeri kenéstől lesz márványos a sütemény teteje. Melegítse elő a sütőt 180 fokra (gázon közepes fokozatra). A tekercsek tetejét sűrűn szurkálja meg villával vagy kötőtűvel/hústűvel, hogy szét ne repedjen. Középre helyezett sütőrácsra tett tepsiben 35-40 perc alatt süsse aranybarnára. Az első fél órában a sütőt ne nyissa ki. A bejglit a tepsiben hagyja kihűlni, ujjnyi vastag szeletekre vágva tálalja. Alufóliába csomagolva hűtőben sokáig eláll.
Változat: Tejszínnel elkevert gesztenyemasszával is megtöltheti.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: