Diós-mákos bejgli 2. recept

Recept elkészítése:

Diós-mákos bejgli 2. recept

Hozzávalók:
A tésztához:
56 dkg finomliszt,
21 dkg vaj,
2 dkg élesztő,
3 dkg cukor,
csipetnyi só,
2 tojássárga.

A diótöltelékhez:
30 dkg darált dióbél,
25 dkg porcukor,
másfél reszelt alma,
5 dkg sárgabaracklekvár,
5 dkg mazsola,
8-10 dkg apróra vágott birsalmasajt.

A máktöltelékhez:
30 dkg darált mák,
25 dkg porcukor,
7 dkg mazsola,
1 zacskó vaníliás cukor,
2,5 dl tej,
csipetnyi só,
1 mokkáskanál reszelt citromhéj,
3 szem összetört szegfűszeg.

Elkészítés:

      A lisztet a vajjal elmorzsolom. Az élesztőt a cukorral együtt egy dl tejben elkeverem, majd ötpercnyi várakozás után hozzáöntöm a vajas liszthez. Hozzáteszem a tészta összes alkotó részét, és jól összedolgozom. Ha már sima, akkor négy cipóba osztom, és lisztezett deszkán, a tetejét belisztezve, konyharuhával betakarom, és a duplájára kelesztem. Közben elkészítem a tölteléket. A diótöltelékhez a cukrot fél dl vízben felforralom, majd hozzáöntöm a darált dióhoz. Ezután a reszelt almával, az összevágott birsalmasajttal, a megmosott és megtisztított mazsolával, valamint a sárgabaracklekvárral jól összekeverem. A mákos töltelékhez a tejbe belekeverem a mákot, a cukrot, a mazsolát és az összes fűszert. Éppen csak egyet forralok rajta, máris leveszem a tűzről és hagyom kihűlni. A már megkelt tésztát lisztezett deszkán négy darabra vágva nagyon vékonyra nyújtom és felkenem rá a tölteléket. Szorosan összetekerem, majd a négy rúd bejglit sütőlemezre teszem, egymástól három cm távolságra. Tojásfehérjével megkenem a tetejüket és félórai várakozás után az előmelegített forró sütőben, szép barnáspirosra sütöm. Csak akkor veszem le a sütőlemezről, ha már teljesen kihűlt és folpackba vagy alufóliába csomagolva beteszem a mélyhűtőbe. Akár kora ősszel is el lehet készíteni, mert a mélyhűtőben hónapokig eláll. A fagyasztóból kivéve, egy-két óra múlva fogyasztható. (A karácsonyi hajsza idején megspórolhatjuk a bejgli sütést!)

vissza a főoldalra

Receptek kategória: