Csirkemájpástétom recept

Recept elkészítése:

Csirkemájpástétom recept

Hozzávalók 6-8 személyre:
450 g csirkemáj,
175 g vaj, kockákra vágva,
1 kisebb hagyma, finomra aprítva,
1 fej fokhagyma, apróra vágva,
1/2 tk. szárított kakukkfű,
2-3 ek. brandy só,
frissen őrölt fekete bors,
salátalevelek a tálaláshoz.

A hagymás lekvárhoz:
25 g/2 ek. vaj,
450 g vékonyra szeletelt vöröshagyma,
1 fej fokhagyma, felaprítva,
1/2 tk. szárított kakukkfű,
2-3 ek. vörösborecet,
1-2 ek. tiszta méz,
40 g szultana (v. malagaszőlő).

Elkészítés:

Éles késsel tisztítsuk meg a csirkemájat, vágjunk le róla minden zöldes részt, rostot vagy zsírt. Egy vastag falú serpenyőben
olvasszunk fel 25 g vajat. Tegyük bele a finomra vágott hagymát, és gyenge lángon 5-7 percig süssük, majd még egy percig a fokhagymával együtt. Erősebb lángnál tegyük bele a májat, a kakukkfüvet, a sót és a borsot. 3-5 percig süssük, hogy a máj egy kicsit színeződjön el, közben kevergessük. Belül a májnak rózsaszínnek kell maradnia, de ne legyen nyers. Adjuk hozzá a brandyt, és még egy percig kevergetve forraljuk. A májat szűrőkanállal merjük át egy turmixgépbe, öntsük hozzá a főzőlét, és egy percig turmixoljuk. Simának kell lennie, nem ragadhat az edény falához. Még turmixolás közben adagoljuk hozzá a maradék vajat. Finom lyukú szitán fakanál segítségével passzírozzuk át a keveréket, így lesz végleg sima. Egy félliteres hosszúkás formát béleljünk ki fóliával, amennyire lehet, kerüljük a ráncolódást. A keveréket öntsük bele ebbe a formába, hagyjuk kihűlni, fedjük le, majd hűtsük be, amíg meg nem szilárdul. A hagymás lekvárhoz először olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben, adjuk hozzá a hagymát, és süssük 20 percig aranybarnára. Keverjük hozzá a fokhagymát, a kakukkfüvet, az ecetet, a mézet és a szőlőt, majd lefedve főzzük (10-15 perc). Néha kevergessük. A hagymának puhának, lekvárszerűnek kell lennie. Tálaláshoz rakjuk át egy másik tálba, és hagyjuk kihűlni. Ha ki akarjuk szedni a májat az edényből, 5 percre állítsuk forró vízbe, majd egy másik edénnyel borítsuk le, és fordítsuk meg. Emeljük le róla az edényt, szedjük le a fóliát, és egy fakanállal egyengessük el a felszínét. Tálaláskor szeleteljük fel, a hagymalekvárral és a zöldsalátával kínáljuk.

Receptek kategória: