Erdélyi töltött káposzta másként recept

Recept elkészítése:

Erdélyi töltött káposzta másként recept

Hozzávalók:
50 dkg lapocka,
50 dkg kocsonyahús (nyers sertésfül, farok, fejhús),
50 dkg nyers füstölt oldalas,
50 dkg dagadó,
15 dkg zsír,
3 dkg liszt,
1,5 kg savanyú apró káposzta,
10 db savanyúkáposzta-levél,
10 dkg rizs,
1 kis fej vöröshagyma,
1 teáskanál pirospaprika,
1 dl tejföl,
ízlés szerint törött fekete bors, só.

Elkészítés:

Nagy fazekat (vagy beáztatott cserépedényt) a zsírral kikenünk, és a liszttel meghintjük. Az apró káposzta egyharmad részét szétterítjük a fazék alján, erre rátesszük a megmosott, megtisztított és feldarabolt kocsonyahúst, és az előzőleg, 1 éjszakán át, áztatott, darabokra vágott füstölt oldalast. (Hideg vízben vagy tejben kell áztatni a füstölt húst, így sokkal hamarabb megfő, lédús lesz, és az íze is finomabb. Erről a könyv későbbi fejezetében még szólok.) Erre a következő réteg savanyú káposztát tesszük. Megsózzuk, meghintjük kis törött borssal, majd beborítjuk a megtöltött savanyúkáposzta-levelekkel. Erre nyers, felszeletelt lapockát helyezünk, végül beborítjuk a maradék apró káposztával. Megsózzuk, meghintjük törött borssal, és nyakon öntjük 5 dl tejföllel. Lefedve forró sütőbe tesszük, és legalább 3 órán keresztül sütjük közepes lángon. A töltelék készítéséhez a dagadót megdaráljuk, összekeverjük a nyers, megmosott és kissé lecsurgatott rizzsel, pirospaprikával, a megtisztított és lereszelt hagymával, sóval, borssal, majd szorosan belecsomagoljuk a vastag ereitől megfosztott savanyúkáposzta-levélbe. Tálaláskor a tányérján ki-ki megtejfölözi.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: