Gulyásleves 1. recept

Recept elkészítése:

Gulyásleves 1. recept

Hozzávalók:
40 dkg marhalábszár,
50 dkg tisztított burgonya,
30 dkg vegyes leveszöldség (10-10 dkg sárgarépa, petrezselyemgyökér, zellergumó),
1 nagy fej vöröshagyma,
2 zöldpaprika.
1 paradicsom (mirelit lecsóalap is lehet),
3 ek. olaj,
1 csapott ek. piros fűszerpaprika (aki a csípőset szereti, tegyen bele csípős paprikát vagy cseresznyepaprika-krémet, de ne többet, mint 1 mk),
1 csapott ek. só,
1 gerezd fokhagyma,
1 késhegynyi tört köménymag.

Elkészítés:

      A húst megmosom, leszárítom, és 2-3 cm-es egyforma kockákra vágom. A megtisztított burgonyát ugyancsak kockákra, a zöldséget pedig vékony karikákra metélem. A megmosott, kicsumázott zöldpaprikát, felkarikázom, a paradicsomot vékony gerezdekre aprítom. A felhevített olajon üvegesre fonnyasztom a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát. Azonnal ráöntök 2 evőkanál vizet. A tűzre visszatéve rádobom a húskockákat, és állandó keverés közben fehéredésig pirítom. 1.5 l vízzel felengedve félpuhára főzöm, ezután beleteszem a zöldségeket és a burgonyát. Megsózom, megfűszerezem, és ugyancsak fedő alatt puhára főzöm valamennyi belevalót. Az utolsó pillanatban teszem bele a zöldpaprikát és a paradicsomot, mert ezekkel csak 1-2 percig forralom az ételt. A csípőspaprika-krémet az étel elkészülte pillanatában keverem hozzá, de ha csak egy valaki van a családban, aki nem kedveli, nem teszem bele, hanem csak a tányérokba rakok egy-egy késhegynyit azoknak, akik szeretik. A tűzforró levest rámerve, a csípős ízt az étel átveszi.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: