Gombás marhatokány sültzsömle-körettel recept

Recept elkészítése:

Gombás marhatokány sültzsömle-körettel recept

Hozzávalók:
60 dkg marhaapróhús,
12 dkg sampinyon gomba,
2 evőkanál liszt,
1 evőkanál cukor,
2 dl joghurt,
1 dl tejszín,
2 evőkanál étolaj,
1 fej vöröshagyma,
1 db babérlevél,
só,
bors,
majoránna,
mustár ízlés szerint.

Körethez:
4 db zsemle,
4 szelet baconszalonna,
5 dkg parasztkolbász,
6 evőkanál liszt,
3 db tojás,
2 evőkanál étolaj,
1 fej vöröshagyma,
1 csokor petrezselyemzöld,
só,
bors.

Elkészítés:

      A felhevített étolajban a cukrot világosbarnára pirítjuk, a finomra vágott hagymát megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott húst, majd sóval, borssal, babérlevéllel és mustárral fűszerezzük. Fedő alatt pároljuk, s ha a tokány majdnem puhára főtt, hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát. Kis ideig együtt pároljuk, majd a liszttel és a joghurttal habarást készítünk. Ezt megszűrve állandó keverés mellett a tokányhoz öntjük, hozzáadjuk a tejszínt, majorannával ízesítjük, és készre forraljuk.

Köret

Egy zsemlét kockákra vágunk és tepsiben halványbarnára pirítunk. Étolajon a finomra vágott hagymát, a kis kockákra vágott baconszalonnát, parasztkolbászt és a petrezselymet megpirítjuk. Ezt hozzátesszük a már beáztatott és jól kicsavart három zsemléhez. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a tojásokat és az előre lepirított zsemlekockákat. Annyi liszttel, amennyit felvesz, megfelelő masszát készítünk, majd próbafőzés következik. Edényben vizet forralunk, és egy kis gombócot kifőzünk. Ha a gombócunk szétfő, akkor a masszát liszttel sűrítjük, ha túl kemény, akkor tejjel lágyítjuk. Őzgerincformát folpackkal kibélelünk, beletesszük a masszát, majd a tetejét is befedjük. Tepsibe vizet teszünk, az őzgerincformát belehelyezzük, és 170 °C-os sütőben kb. 20 percig pároljuk. Ha elkészült, kiborítjuk a formából, eltávolítjuk a fóliát, és a köretet felszeleteljük.

Elkészítés ideje: 90perc

vissza a főoldalra

Receptek kategória: