Sajtleves recept

Sajtleves recept

Hozzávalók 4 személyre:
5 dkg vaj,
5 dkg liszt,
1 liter sovány húsleves (esetleg kockából is jó),
2 dl száraz fehérbor,
15 dkg finomra reszelt Beaufort vagy Comté sajt,
5 dkg kockára vágott Beaufort sajt,
2 tojássárga,
fél dl tejszín,
bors,
petrezselyemzöld,
fokhagyma,
szerecsendió.

Elkészítés:

      Vastag aljú edényben olvasszuk meg a vajat, a lisztet kevergessük hozzá habverővel. Ezzel egyidőben folyamatosan kavargatva, apránként adjuk hozzá a meleg levest, a borsot, aki szereti, egy kevéske szerecsendiót, illetve a bort és egy gerezd fokhagymát szétnyomva. Aki nem szereti, el is hagyhatja, vagy egészben teszi bele. Hagyjuk felforrni az egészet, majd a sajtot folyamatos kevergetés mellett szórjuk bele. Amikor megolvadt a sajt, kész a leves.
A levesestálba már előre elkészítettük a tejszínnel felvert tojássárgákat. Erre kell habverővel folyamatosan kavargatva ráönteni a levest, hogy a végeredmény homogén legyen. Adjuk még hozzá a kis apró kockára vágott sajtot, és egy kevés aprított petrezselymet. Forrón tálaljuk, fokhagymával átdörzsölt pirított kenyérszeletekkel. Francia sajt helyett magyar: Beaufort helyett 1/3 rész Pannónia és 2/3 rész Eidami sajtot használunk, egy kevés reszelt Parmezánnal. Comté helyett 1/2 rész Pannónia és 1/2 rész Eidami sajtot (esetleg Gouda sajt) használunk.

Elkészítés ideje: 45perc

vissza a főoldalra

The Mountain - 3D pólók