Fekete hurka recept
Hozzávalók (5 kg hurkához):
1,5 kg sertésvér,
50 dkg inas húsrész,
2,5 kg vegyes belsőség,
40 dkg főtt zsír vagy jó1 kiprése/t tepertő,
25 dkg veres hús,
4 dl bőrkelé,
2 dkg pirospaprika,
2 kisebb fej vöröshagyma,
10 dkg konyhasó,
és egy csipet majoránna,
5 m marha vékonybél.
Elkészítés:
A húsrészeket, belsőségeket megfőzzük, a vöröshagymát zsírban megpároljuk, a tepertőt a vérben megáztatjuk, mindezeket apró lyukú tárcsán megdaráljuk, össze- keverjük a nyers vérrel, a fűszerekkel, S ezután adagoljuk hozzá a bőrkelevet Az egyenletesen elkevert tölteléket, a bélbe töltjük, a hurkavégeket el-, illetve karikára összekötjük, a hurkát forrásban levő vízbe tesszük, és 80 0C-on kb. 1 óra hosszat abáljuk. Közben a hurkát kétszer-háromszor megmozgatjuk. (Egy vastagabb hurkakarikát hurkapálcával átszúrunk, és ha tiszta, zsíros lé folyik belőle, megfőtt.) Átszedjük hideg vízbe, lehűtve deszkára rakjuk, majd felhasználásig hűtőben tároljuk. Jól szeletelhető. Ehhez a hurkához keményítőtartalmú anyagot (zsemlét, rizst stb.) nem szabad felhasználni, mert akkor gyorsan romlik.
Receptek kategória:
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges