Cseresznyés pite 3. recept

Recept elkészítése:

Cseresznyés pite 3. recept

Hozzávalók:
10 dkg vaj,
5 dkg porcukor,
50 dkg árpagyöngy vagy száraz-borsó a vaksütéshez,
15 dkg sima liszt.
A másik tésztához:
30 dkg vaj,
30 dkg kristálycukor,
6 tojássárgája;
reszelt citromhéj,
egy csipetnyi só,
6 tojás fehérje,
15 dkg sima liszt,
15 dkg étkezési keményítő;
45 dkg cseresznye,
egy kevés porcukor megszórni.

Elkészítés:

A vajból, a cukorból és 15 dkg lisztből omlós tésztát készítünk, amit letakarva, hűvös helyen 20 percig pihentetünk. Ezután belisztezett deszkán kinyújtjuk, beleterítjük a tortaformába, levagdossuk körben a fölösleget, majd villával több helyen megszurkáljuk. Beterítjük az árpagyönggyel és 220°C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. Ezt a sütési eljárást "vaksütésnek" hívják, ez akadályozza meg a tészta felpúposodását. Kivesszük a sütőből, kihűtjük, majd az árpagyöngyöt eltávolítjuk (ezt később újra felhasználhatjuk vaksütéshez). A cseresznyét lecsumázzuk megmossuk és lecsöpögtetjük.
A vajat a kristálycukor felével, a reszelt citromhéjjal és egy csipetnyi sóval nagyon habosra keverjük, majd egymás után belekeverjük a tojássárgákat. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, és belekeverjük a tojássárgájába. A másik 15 dkg lisztet és az étkezési keményítőt rászitáljuk a masszára, és óvatosan belekeverjük. A masszát ráterítjük a megsült tésztaalapra, a tetejét elsimítjuk, és elosztjuk rajta a lecsepegtetett cseresznyét. Előmelegített sütőben, 190°C-on további 60-70 percig sütjük. Csak ha kihűlt, akkor vesszük ki a formából, és porcukorral megszórva vágjuk fel ezt a finom bécsi süteményt.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: