Csigapörkölt recept

Csigapörkölt recept

Elkészítés:

      Méhészkedés közben a Túr menti akácerdőben igen sok éti csigát láttunk. Hallottuk, hogy valamikor Kende báró is megette, nem halt meg tőle, hát elhatároztuk - mi is megpróbáljuk. Máskülönben ezen a vidéken senki nem eszi ma. Gondosan hozzáfogtunk. Megvettük a fűszereket, elibe étvágygerjesztőnek szilvapálinkát, utána bort.
Az összegyűjtött csigákat forró vízbe, a bográcsba dobáltuk, hogy bújjanak ki házukból. Farkukat levágtuk, eldobtuk, a megmaradt részeket feldaraboltuk deszkán. Langyos vízben alaposan átmostuk. Aztán a bográcsban finomra vágott hagymát fonnyasztottunk zsírban. Levettük, és néhány csipetnyi piros paprikával, borssal megszórtuk. Beleraktuk a csigadarabokat.
A parázson előmelegített vízzel felöntöttük, hogy ellepje. Visszatettük a szolgafára. Lassú tűzön főztük, kavargattuk. Nem volt rossz illata. A pálinka már-már elfogyott, éhségünk farkasétvággyá nőtt, csak bátorságunk nem, az alábbhagyott, mert egyikőnk sem akarta elsőnek megkóstolni. Szóval igaz, ami igaz, nem volt gusztusunk hozzá. Már a víz is lefőtt róla, istenibb illat terjengett a levegőben, levétel előtt álltunk. Sót is csak találomra tettünk bele. Ekkor támadt a mentőötletünk: hallottuk, hogy az erdőn túl juhnyáj latangol. Hívjuk ide a juhászt, hátha megkóstolja, mondtuk. Jött is az egy intésre. Fiatal kölyök volt, nem ismertük. Már a bogrács a gyepen volt; mondtuk, hogy egyen, nagyon finom, van még belőle. Szegény, semmi gyanút nem fogott, hát hozzálátott. Majd kérdi, hogy mi ez. Finom gomba, válaszoltunk. Ette tovább. De már a bográcsba kacsingatott, talán azért, hogy van-e még.
Kitört belőlünk a nagy röhögés. "Ó, semmi - mondtuk -, csak azt kacagjuk, hogy nekünk mindjárt nem marad." Hozzáfogtunk mi is, de csak kenyérre kenve. Bizisten, finom volt. Az utolsó csepp is elfogyott.
Hozzávalók 3-4 személyre: 20-25 éti csiga, 2 csapott evőkanálnyi zsír, 2-3 csipetnyi piros paprika és bors, 2 fej hagyma, só.

vissza a főoldalra

The Mountain - 3D pólók