Savanyú őszibarack recept

Recept elkészítése:

Savanyú őszibarack recept

Hozzávalók:
nem túl érett, szép, kemény őszibarack, tetszés szerinti mennyiségben, a kimért vízmennyiség minden literjéhez: 9 dl borecet, 25 dkg kristálycukor, darabka tormagyökér, darabka egész fahéj, körömnyi babérlevél, 1 mokkáskanál só, literes üvegenként: késhegynyi nátrium-benzoikum. Időigényes. Egyszerűen elkészíthető.

Elkészítés:

      Az őszibarackokat jól megmossuk, a bolyhokat is ledörzsöljük. A gyümölcsöt tálba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Ezután a barackokat kiszedjük, és a vizet megmérjük. A szükséges mennyiségű borecethez hozzákeverjük a cukrot, a fűszereket és a megtisztított, vékony hasábokra vágott tormát. A levet felforraljuk. Közben a barackokat elfelezzük, magjukat kiszedjük, a gyümölcshúst vékony gerezdekre vágjuk. A forró páclevet ráöntjük a gyümölcsre, és letakarva, négy napig hűvös helyen érleljük. A levet leszűrjük, a fűszerekkel együtt ismét felforraljuk, és visszaöntjük a gyümölcsre. Addig hagyjuk a barackot a pácban, amíg teljesen ki nem hűl. Ezután a gyümölcsöt kiforrázott, tiszta üvegekbe tesszük, és ráöntjük a tartósítószerrel elkevert levet. Légmentesen lekötjük, és sötét, hűvös helyen tároljuk. Megjegyzés: Bármilyen húsféle mellé fogyasztható. A leve kitűnő salátaízesítő. Rokfortos-tejszínes mártással előétel is lehet.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: