Spárgás szűz sült recept

Recept elkészítése:

Spárgás szűz sült recept

Hozzávalók:
500 g sertés szűz
50 g olaj
20 g liszt
Ízlés szerint: Só, őrölt bors
500 g spárga
50 g vaj
30 g liszt
2 dl tej
1 dl tejszín
1 db tojás
50 g sajt
ízlés szerint: só, fehérbors,
őrölt szerecsendió.

Köretnek párolt rizs:
300 g rizs
30 g olaj
20 g vöröshagyma
15 g só.

Elkészítés:

      A sertés szüzet, vagy népiesen tüskös pecsenyét éles, hegyes késsel lehártyázzuk, majd nyolc darabra, szeletre felvágjuk. Kissé kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, enyhén lisztbe mártjuk. Kevés, azaz natúr zsírban félig elősütjük. Kivajazott jénai tepsibe tesszük. A friss spárgát spárgatisztító késsel, vagy kis késsel nagyon gondosan megtisztítjuk. Citromos, enyhén sós vízbe kis cukrot tegyünk, majd a tisztított, nyolc, cérnával összekötött spárgaköteget ropogós puhára főzzük. Papírszalvétán leszárítjuk. A cérnát eltávolítjuk, és az elősütött szüzekre tesszük – ha Ön vegetáriánus, a hús helyett zsemletósztra cserélheti -, egy gratin mártást készítünk, és így csőben sütjük a spárgát. Igen-igen, ez nem tévedés, és még cső sem kell hozzá! Világos vajas rántást készítünk úgy, hogy a rántásunk fehér habos legyen. Hideg tejjel felengedjük, jól kiforraljuk. Sóval, fehérborssal, őrölt szerecsendióval ízesítjük. Majd legírozzuk, dúsítjuk tejszínes tojássárgájával. Az így elkészített mártással félig áthúzzuk a spárgát, reszelt sajttal, kevés zsemlemorzsával megszórjuk, és sütőben szép pirosra sütjük. Ügyeljünk arra, hogy ne száradjon ki a hús. Ehhez az üde tavaszi ételhez párolt rizst tálalunk köretként. Egy biztos rizsfőzési tipp: A megválogatott, jól előmosott, és leszárított rizst felhevített olajban üvegesre hevítjük, majd a rizst, másfélszer annyi forrásban lévő sós vízzel felengedjük. Egy cikk vöröshagymát teszünk hozzá, fedővel letakarjuk, majd 160-180 fokos sütőben 20-25 percig pároljuk. Biztos nem ég le, „pörgős", puha lesz. A szemek nem lesznek tapadósak. Húsvillával a rizst fellazítjuk, a hagymát eltávolítjuk, majd megformázva a szűzsült mellé tálaljuk. Finomra vágott, üde petrezselyemzölddel meghintjük.

Receptek kategória: