Fűszeres cipó

Fűszeres cipó

Hozzávalók 8 darabhoz: olívaolaj a kenéshez, 60 dkg kenyérliszt, 3 dkg élesztő, 2-2 ek összevagdalt, friss rozmaring és kakukkfű, só. A díszítéshez: 1 kisebb fej lilahagyma, többféle összevágott, friss konyhakerti fűszernövény, pl. rozmaring vagy kakukkfű.

Elkészítés:

A lisztet mély tálba töltjük, a közepébe üreget vájunk. Az élesztőből egy kevés langyos vízzel kovászt készítünk, és a liszt mélyedésébe töltjük. Ha a kovász megkelt, mindig csak egy kevés vizet beleöntve az egészből rugalmas tésztát gyúrunk, kissé megsózzuk. Cipóban a duplájára kelesztjük. Végül az összevágott zöldfűszereket is beledolgozzuk. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A tepsit sütőpapírral kibéleljük, és az olívaolajjal vékonyan kikenjük. A tésztát 8 egyenlő részre osztjuk. Minden darabot oválisra, kb. 12,5x5 cm-esre formázunk. A kis cipókat a sütőpapírra fektetjük, majd a tetejüket vízzel megkenjük. 20-30 percig, vagy addig sütjük, amíg a kis kenyerek aranybarnák nem lesznek, és üregesnek nem tűnnek, amit érezhetünk, ha az aljukat kissé megütögetjük. Mialatt a tészta sül, a lilahagymát felszeleteljük. Amikor a kész tésztát a sütőből kivesszük, a fűszernövényekkel és a lilahagymával rögtön megszórjuk. Forrón tálaljuk. Elkészítési idő: 70perc

Kiemelt partnerünk