Fenyőfás torta recept

files/images/mezes/mezes.jpg
Hozzávalók

A tésztához: 20 dkg margarin (vaj),
20 dkg porcukor,
6 tojás,
csipet só,
vaníliás cukor,
10 dkg őrölt mogyoró,
15 dkg finomliszt,
csipetnyi őrölt szegfűszeg.

A krémhez:
15 dkg vaj,
10 evőkanál folyékony méz,
25 dkg gesztenyemassza,
3 tojássárgája,
6 cl diólikőr,
2 cl rum,
kevés porcukor,
5 dkg durvára darált, pörkölt dió,
5 dkg porcukor.

Recept elkészítése:

Kartonpapírból vágunk egy 10 cm hosszú fenyőfasablont. A vajat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a sót és a vaníliáscukrot. Ismét habosra keverjük, fokozatosan hozzáadjuk a diót, a lisztet és a szegfűszeget, majd beleforgatjuk a fehérjékből vert kemény habot is. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük a masszát, és előmelegített sütőben, közepes lángon 30-35 percig sütjük. Közben a vajat kevés porcukorral, a mézzel, a gesztenyemasszával és a tojássárgákkal habosra keverjük, végül apránként belekeverjük a likőrt és a rumot is. A megsült tortát három lapra vágjuk. Az alsó lapot vékonyan bekenjük a krémmel, ráborítjuk a második lapot, amit kicsit vastagabban megkenünk. Az utolsó lapot ráillesztve az egész tortát (az oldalait is) egyenletesen bekenjük. Végül a sablont a torta fölé tartva a fenyőfaformát megszórjuk a cukorral összekevert pörkölt dióval. A megmaradt krémmel körberajzoljuk a fenyőfa szélét, és a tortát diógerezdekkel körberakjuk, vagy a pörkölt cukros dióval meghintjük.

Receptek kategória: