Zöldséges pite recept

Recept elkészítése:

Zöldséges pite recept

Hozzávalók 6-8 személyre:
225 g póréhagyma (zöldhagyma),
165 g vaj,
225 g répa, kockákra vágva,
225 g gomba, szeletelve,
225 g kelbimbó, felszeletelve,
2 gerezd fokhagyma, összezúzva,
115 g krémes sajt,
115 g rokfort vagy Stillon sajt,
150 ml sűrűbb lejszín,
2 tojás felverve,
225 g főzésre alkalmas alma,
225 g pirított kesudió vagy fenyőmag,
350 g réteslap,
só, frissen őrölt fekete bors.

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat). A hagymák gyökerét vágjuk be, és alaposan mossuk meg a rétegek között is. Töröljük szárazra, és szeleteljük 1 cm-es darabokra. 40 g/1,5 ek. vajat olvasszunk fel egy nagy serpenyőben, a hagymát és a répát közepes lángon öt percig süssük. Adjuk hozzá a gombát, a kelbimbót és a fokhagymát, majd főzzük további két percig. Tegyük ki egy tálba hűlni. A krémsajtot és a kék sajtot keverjük össze a tejszínnel, a tojásokkal és a fűszerekkel. Öntsük rá a zöldségekre, az almákat hámozzuk és tisztítsuk meg, majd vágjuk 1 cm-es kockákra. Keverjük a zöldségekhez, végül a pirított magvakat adjuk hozzá. A maradék vajat olvasszuk fel. Egy kerek tortaformát kenjünk ki vele, majd a réteslapok kétharmadát is kenjük meg, és béleljük ki a formát. A rétegeket úgy helyezzük egymásra, hogy a töltelék ne folyhasson ki. A zöldséges keveréket öntsük bele, és a maradék réteslapokkal fedjük be. Ha maradt még lap, azokat kenjük meg vajjal, és vágjuk kicsi darabokra. Ezeket helyezzük a pitére díszítésként, majd tegyük a sütőbe 35-40 percre, és süssük aranybarnára, öt perc múlva óvatosan vegyük ki a formából, és rögtön tálalhatjuk.

Tipp:
Amikor a réteslapokkal dolgozunk, ne felejtsünk el nedves konyharuhát tenni alájuk, hogy ne száradjanak ki.