Hirtelen sült burgonya recept

Recept elkészítése:

Hirtelen sült burgonya recept

Hozzávalók 6 személyre:
1,5kg burgonya,
4-6 ek. olaj,
szalonna zsírja vagy tiszta vaj,
2-3 friss rozmaringág levele nélkül, apróra vágva,
só, frissen őrölt fekete bors.

Elkészítés:

A burgonyát hámozzuk meg, és vágjuk fel kisebb kockákra. Tegyük egy lábosba, hideg vízzel öntsük fel, és 10-15 percre hagyjuk állni. Szűrjük le, mossuk át, és tiszta konyhaaihával törölgessük le. Egy nagy teflonserpenyőben vagy wokban melegítsünk meg kb. 60 ml olajat, szalonnazsírt vagy vajat. (Nagy lángon, de ne hagyjuk, hogy füstölni kezdjen.) A burgonyát tegyük a serpenyőbe, és két percig főzzük. Ne kavargassuk, így az alja gyorsan aranybarnára sül. Rázogassuk a serpenyőt, hogy a burgonyaszemek megforduljanak, és úgy forgassuk, hogy mindenütt egyforma barnára süljenek. Sózzuk, borsozzuk. Egy kevés olaj hozzáadásával süssük tovább közepes vagy takaréklángon még 20-25 percig, ha késsel beleszúrunk, puhának kell lennie. Kb. öt perccel a sütés vége előtt szórjuk meg rozmaringágakkal.

Tipp:
Ha sütés előtt beáztatjuk, a burgonya keményítőtartalma csökken, és ropogósabb lesz.