Konyakos-gyümölcsös karácsonyi torta recept

Konyakos-gyümölcsös karácsonyi torta recept

Hozzávalók:
225 g szultana (nagy szemű mazsola),
225 g ribizli,
225 g mazsola,
115 g magozott aszalt szilva apróra vágva,
50 g felezett cukrozott cseresznye,
50 g vegyes gyümölcshéj apróra vágva,
3 ek. brandy vagy sherry,
225 g liszt,
csipetnyi só,
1/2 tk. őrölt fahéj,
1/2 tk. őrölt szerecsendió,
1 ek. kakaópor,
225 g vaj,
225 g barna cukor,
4 nagyobb tojás,
1 narancs vagy citrom finomra reszelt héja,
50g őrölt mandula,
50 g mandula apróra vágva,
A díszítéshez:
60 ml/4 ek. baracklekvár,
450 g mandulakrém,
450 g cukorfondant,
225 g Royal-máz.

Elkészítés:

A sütés előtti napon áztassuk a szárított gyümölcsöket a brandybe vagy sherrybe, takarjuk le, és hagyjuk ázni egész éjjel. Másnap vajazzunk ki egy 20 cm átmérőjű tortaformát, és béleljük ki sütőpapírral.
Melegítsük elő a sütőt 160 °C-ra, a gázsütőt állítsuk 3-as fokozatra. Szitáljuk össze a lisztet, a sót, a fűszereket és a kakaóport. A vajat a cukorral keverjük könnyűre és habosra, és apránként keverjük hozzá a tojásokat is. Végül adjuk hozzá a narancs vagy citromhéjat, az őrölt és az apróra vágott mandulát, az áztatott gyümölcsöket az alkohollal együtt, és a lisztes keveréket.
Kanalazzuk a tortaformába, egyengessük el a tetejét, és óvatosan ütögessük a formát a munkafelülethez, hogy ne legyenek levegőbuborékok a tésztában. Süssük 3 órán keresztül, illetve amíg a közepébe szúrt tűt tisztán húzzuk ki. Tegyük a tortaformát egy fémrácsra, és hagyjuk a tortát, hűlni. Ezután borítsuk ki a tortát a fémrácsra, de hagyjuk
rajta a sütőpapírt, mert így nedves marad a tárolás alatt is. Amikor kihűlt, csomagoljuk alufóliába, és hűvös helyen tároljuk. Melegítsük fel, majd passzírozzuk át a baracklekvárt a mázhoz. Vegyük le a papírt a tortáról, tegyük egy tálca közepére, és kenjük meg a forró barackmázzal. Ezután kenjünk rá egy réteg mandulakrémet (marcipán) és egy réteg cukormázat (fondant). Az alját díszítsük körbe Royal-mázzal, és kössük át szalaggal az oldalát. Formázzunk díszeket a cukorfondantból: vágjunk ki 12 magyallevélkét, és kekszformával egy harangot a közepére, porcukorral megszórva. Készítsünk 36 kis golyócskát is a fagyöngyökhöz. Hagyjuk a díszeket 24 órán keresztül zsírpapíron száradni, majd díszítsük velük a tortát, cukormázzal ragasztva hozzá. Hagyjuk megszáradni, és csomagoljuk a tortát jól záródó dobozba, amíg szükség lesz rá.