Fűszeres karácsonyi kuglóf recept

Fűszeres karácsonyi kuglóf recept

Hozzávalók 1 kuglófhoz:
225 g vaj és még egy kevés a sütéshez,
1 ek. friss zsemlemorzsa,
225 g kristálycukor,
50 ml víz,
3 tojás, sárgája és fehérje elválasztva,
225 g élesztővel kevert liszt,
l,5 tk. fűszerkeverék,
2 ek. angyalgyökér, apróra vágva (v. lestyán),
2 ek. vegyes gyümölcshéj,
50 g cukrozott cseresznye apróra vágva,
50 g tört dió,
porcukor a díszítéshez.

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, a gázsütőt állítsuk 4-es fokozatra. Kenjünk ki olvasztott vajjal egy 20 cm átmérőjű, 1,5 literes kuglófformát, és szórjuk meg zsemlemorzsával, kirázva, ami nem tapad a vajhoz. Tegyük a vajat, a cukrot és a vizet egy lábasba, lassan melegítsük fel, időnként megkeverve, amíg felolvad. Forraljuk 3 percig, amíg szirupos állagú lesz, majd hagyjuk kihűlni. A tojásfehérjéket egy tiszta edényben verjük keményre. A lisztet és a fűszereket szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá az angyalgyökeret (arkangyalfű), a gyümölcshéjkeveréket, a cseresznyét, a diót, és jól keverjük össze. Adjuk hozzá a tojások sárgáját.
Öntsük a lisztes keverékhez a lehűlt szirupot, keverjük lágy tésztává. Apránként adjuk hozzá a tojásfehérjéket amíg egyenletesen elkeveredik. Öntsük az előkészített formába, és süssük 50-60 percig (amíg érintésre ruganyos lesz). Fordítsuk ki, egy fémrácson hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.

The Mountain - 3D pólók