Díszes-könnyű gyümölcskenyér recept

Díszes-könnyű gyümölcskenyér recept

Hozzávalók 1 kenyérhez:
115 g ribizli,
115 g szultana (mazsola),
225 g cukrozott cseresznye negyedelve,
50 g apróra vágott vegyes kandírozott gyümölcshéj,
2 ek. rum, brandy vagy sherry,
225 g vaj,
225 g kristálycukor,
1 narancs lereszelt héja,
1 citrom lereszelt héja,
4 tojás,
50 g apróra vágott mandula,
50 g őrölt mandula,
225 g liszt,
A tetejére 50 g egész mandula (héjtalan).

Elkészítés:

Az elkészítés előtti napon áztassuk be a ribizlit, a szultanát (nagy szemű mazsola), a cukrozott cseresznyét és a vegyes gyümölcshéjat a rumba, brandybe vagy sherrybe. Takarjuk le és hagyjuk ázni éjszakára. A sütés napján béleljünk ki egy 20 cm átmérőjű kör alakú, vagy egy 18 cm-es négyzet alakú tortaformát két réteg zsírpapírral, és vajazzuk ki. Melegítsük elő a sütőt 160 °C-ra (gázsütőnél 3-as fokozat). Egy nagy edényben keverjük össze a vajat, a cukrot, a narancs- és citromhéjat, amíg könnyű és habos lesz. Egyenként üssük bele a tojásokat. Adjuk hozzá a lisztet, az apróra vágott és az őrölt mandulát, az áztatott gyümölcsöket az alkohollal együtt, és addig keverjük, amíg lágy, morzsás állagú lesz. Kanalazzuk a tortaformába, és süssük 30 percig.
Óvatosan rendezzük el az egész mandulákat mintaszerűen a sütemény tetején. Ne nyomjuk bele, mert akkor belesüllyednek a sütés közben. Tegyük vissza a sütőbe, és süssük további 1,5-2 óráig (amíg a közepe érintésre kemény). Hagyjuk 30 percig hűlni a formában, majd vegyük ki, és hagyjuk teljesen kihűlni egy fémrácson, de a papír maradjon rajta: így a sütemény nedves marad tárolás alatt is.

The Mountain - 3D pólók