Diós-gyümölcsös koszorú recept

Diós-gyümölcsös koszorú recept

Hozzávalók 1 koszorúhoz:
4 ek. rum, brandy vagy sherry,
115 g cukrozott cseresznye negyedelve,
115 g mazsola vagy szultana (nagy szemű, magtalan szmirnai mazsola),
115 g aszalt barack negyedelve,
115 g aszalt szilva kimagozva és negyedelve,
115 g kimagozott és apróra vágott datolya,
115 g vaj,
115 g barna cukor,
1/2 tk. őrölt fahéj,
1/2 tk. fűszerkeverék,
2 tojás felverve,
50 g darált mandula,
115 g durvára tört dió,
225 g sütőporral kevert liszt,
A tetejére:
2 ek. rum, brandy vagy sherry,
4 ek. baracklekvár,
félbevágott, tisztított mandulák,
3 cukrozott cseresznye félbevágva,
néhány szál angyalgyökér (arkangyalfű).

Elkészítés:

Az elkészítés előtti napon öntsük a rumot, a brandyt vagy sherryt egy nagy edénybe, és tegyük bele az aszalt gyümölcsöket. Takarjuk le, és hagyjuk éjszakára hűvös helyen, hogy a gyümölcs jól elázzon. Vajazzunk ki egy 23 cm átmérőjű, 1,5 literes kör alakú formát.
Másnap melegítsük elő a sütőt 160 °C-ra (gázsütőnél 3-as fokozat). Egy nagyobb edényben alaposan keverjük el a vajat a cukorral és a fűszerekkel. Keverjük hozzá a tojásokat és az áztatott gyümölcsöket a megmaradt alkohollal együtt. Adjuk hozzá a darált mandulát és a tört diót is, és szitáljuk bele a lisztet. Kanalazzuk a keveréket az előkészített süteményformába. Kanállal egyengessük el a tetejét, és tegyük be a sütőbe 1,5-2 órára. Sütés után hagyjuk a formában hűlni 30 percig, majd fordítsuk ki egy rácsra, és hagyjuk teljesen kihűlni. Kenjük meg a rummal, brandyvel vagy sherryvel. Tegyük a baracklekvárt egy kis lábasba, és lassan melegítsük fel. Kenjük a forró lekvárt a süteményre. Rendezzük el a mandulákat és a cseresznyét virág formában a tetején, és bőségesen kenjük meg még nagyon forró lekvárral (különben a dísz hozzátapad az ecsethez, amivel rákenjük).

Kiemelt partnerünk