Rizskorona császárnő módra recept

Rizskorona császárnő módra recept

Hozzávalók 12 szelethez:
100 g cukrozott narancs és citromhéj vegyesen,
4 ek. mandulalikőr vagy 6-8 csepp mandulaaroma,
6 ananászkarika (konzerv),
1 vaníliarúd,,
kisujjnyi citromhéj,
6 + 3 dl tej,
só,
200 g kerek szemű rizs,
15 g zselatin (7,5 dl tömeghez való),
3 tojássárgája,
80 g cukor,
50 g csokoládéforgács,
3 dl tejszín,
A díszítéshez:
6-8 szem kandírorott cseresznye,
vágott narancshéj.

Elkészítés:

A cukrozott narancs- és citromhéjat apróra vágjuk, meglocsoljuk a likőrrel, lefedjük, 1 órát érleljük benne. Az ananászt lecsepegtetjük, apró kockákra vágjuk.
A vaníliarudat hosszában felhasítjuk, a forró, folyó víz alatt megmosott citrom héjával együtt 6 dl tejhez adjuk (A), felforraljuk. 1 liter vizet 1 csipet sóval felforralunk, beleszórjuk a rizst, 3 percig főzzük. Leszűrjük, azonnal leöblítjük hideg vízzel, a lassú forrásban lévő tejhez adjuk (B), és szorgalmasan kevergetve pépszerűre főzzük, hagyjuk kihűlni. (A rizst azért tanácsos vízben előfőzni, hogy a benne lévő keményítő egy része „kioldódjon", így a főzés során jobban magába szívhatja majd a tejet és a cukrot, ízletesebb lesz!) A zselatint a csomagoláson olvasható javaslat szerint beáztatjuk hideg vízbe.
A maradék 3 dl tejet felforrósítjuk. A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, apránként hozzáadjuk a forró tejet, és szelíd tűzön vagy vízfürdőben, folyamatosan keverve sűrűsödésig forrósítjuk (nem forraljuk, mert kicsapódik-összeugrik a tojás!). A zselatint a forró krémhez öntjük (C), olvadásig keverjük benne, majd az egészet a rizshez adjuk, hagyjuk kihűlni. Egy nagyobb darab étcsokoládéból burgonyahámozóval 50 g-ot „lefarigcsálunk" (D), 2 evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez.
A tejszínt kemény habbá verjük, a rizshez adjuk (E), lazán belekeverjük az ananászt (F), a cukrozott gyümölcsöket az alkohollal együtt és a csokoládéforgácsot. Egy 1,5-1,6 l űrtartalmú kuglófformába simítjuk, fóliával letakarjuk, és legalább 6 órára behűtjük.
Tálaláskor a forma belső szegélyén késheggyel fellazítjuk a masszát, a formát néhány pillanatra meleg vízbe merítjük (óvatosan, nehogy belefolyjon a víz!), majd a
rizskoronát nagyobb lapos tálra borítjuk. Tetejét a cukrozott cseresznyékkel és narancshéjjal, a tál peremét pedig a félretett csokoládéforgáccsal díszítjük. Tortaszerűen szeleteljük, felforrósított narancsdzsemet, vagy tejszínhabot kínálhatunk hozzá.

Elkészítési idő: 1 és 1/2 óra + 6 óra hűlési idő

The Mountain - 3D pólók