Reform gyümölcskenyér recept

Reform gyümölcskenyér recept

Hozzávalók 30-35 szelethez:
150 g mogyoró,
100 g tisztított, natúr pisztácia,
250 g aszalt füge,
250 g kimagozott aszalt szilva,
250 g aszalt sárgabarack,
75 g citronát, 75 g oranzsát,
250 g mazsola,
1/2 dl rum,
2 ek. méz,
4 tojás,
125 g teljes kiőrlésű liszt,
1 kk. őrölt fahéj,
1/2 kk. őrölt szegfűszeg,
1 csipet só,
ek. zsemlemorzsa,
diónyi vaj/margarin.

Elkészítés:

A mogyorót serpenyőbe szórjuk, zsiradék nélkül kissé megpirítjuk, nyeles fémszűrőbe tesszük, még melegen ledörzsöljük a héját (A), egészben hagyjuk. A pisztáciát 5 percre forró vízbe dobjuk, héját lepattintjuk, konyharuhára terítve szikkadni hagyjuk. A fügét, a szilvát és a sárgabarackot vékony csíkokra, a citronátot, az oranzsát és a mazsolát finomra vágjuk. Mély tálba tesszük, meglocsoljuk a rummal (B), lefedjük, fél órát érleljük vele.
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A mézet felmelegítjük, hogy jó híg legyen. A tojásokat kissé felverjük. A lisztet összekeverjük a fahéjjal, a szegfűszeggel, a sóval és a zsemlemorzsával.
Az aszaltgyümölcs-keverékhez adjuk a mogyorót, a pisztáciát (C), a mézet és a felvert tojásokat (D). Megszórjuk a lisztkeverékkel (E), és fakanállal jól összedolgozzuk (maszatos massza lesz, nem kell megijedni!).
Vastagon kikenünk vajjal/margarinnal, vagy kibélelünk sütőpapírral egy 1,7-1,8 liter űrtartalmú, négyszögletes sütőformát, beleszedjük-simítjuk a masszát (F), és középső bordamagasságra állított rácson 45-50 percig sütjük - ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával betakarjuk.
A formában hagyjuk 10 percig hűlni, majd rácsra borítjuk, és hagyjuk egészen kihűlni. Fogyasztáskor 1/2 cm vékony szeletekre vágjuk, tálra rendezzük, cukrozott cseresznyével, kandírozott narancsszeletkékkel, mézespuszival vagy egyéb karácsonyi finomsággal díszítjük, tetejét megszórhatjuk vaníliás, fahéjas vagy mézeskalácsfűszerrel ízesített porcukorral. Alufóliába csomagolva tároljuk.

Elkészítési idő: 2 és 1/4 óra

The Mountain - 3D pólók