Narancskrémes tekercs recept

Narancskrémes tekercs recept

Hozzávalók 16 szelethez:
5 narancs
A piskótálaphoz:
85 g finomliszt,
40 g étkezési keményítő,
5 tojás,
1 kk. citromlé,
70+80 g kristálycukor,
2 ek. porcukor a konyharuha szórásához,
A krémhez:
1 tasak vaníliaízű pudingpor,
150 g vaj/margarin,
100 g porcukor,
2 tojássárgája,
A díszítéshez:
80 g mandulaforgács,
50 g baracklekvár,
2 ek. narancslikőr.

Elkészítés:

A narancsokat forró, folyó víz alatt alaposan megmossuk, szárazra töröljük, 1 narancsot félreteszünk a töltelékhez, 4 narancs héját lereszeljük, levét kinyomjuk, átszűrjük. A sütőt előmelegítjük 220°C-ra. A sütőtepsit (kb. 30x35 cm) kibéleljük sütőpapírral.
A piskótalaphoz összekeverjük a lisztet a keményítővel. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket felverjük a citromlével, apránként hozzáadunk 70 g cukrot, és egészen kemény habbá verjük. A tojások sárgáját habosra keverjük 2 ek. vízzel, 80 g cukorral és a reszelt narancshéj felével (A). Először laza mozdulatokkal, lyukas fakanállal belekeverjük a tojáshab 1/3-át, a maradékot pedig több részletben, mindig a tetejére szitálva egy kevés lisztet. A masszát a tepsibe simítjuk (B), és a forró sütőben 8-10 percig sütjük.
Közben meghintünk a porcukorral egy a tepsinél valamivel nagyobb konyharuhát (C), a cukor ugyanis majd megolvad a tészta melegétől, és megakadályozza, hogy a tészta a konyharuhára ragadjon.
A sütőből kivett tésztalapot egyetlen határozott mozdulattal, tepsistül a konyharuhára borítjuk, leemeljük róla a tepsit (D), lehántjuk a sütőpapírt (E), és azonnal betakarjuk egy másik, benedvesített, jól kicsavart konyharuhával (különben gyorsan kiszárad és törékeny lesz!), hagyjuk kihűlni.
A krémhez a pudingport simára keverjük a 4 narancs levével (3 dl), sűrűre főzzük, kihűtjük. A vajat/margarint habosra keverjük a porcukorral, egyenként a tojássárgákkal, a kanalanként hozzáadott pudinggal és a maradék reszelt narancshéjjal (F).
A félretett 1 narancsot meghámozzuk, elfelezzük-negyedeljük, vékonyan felszeleteljük. A piskótalap hosszanti szélein 3 cm-t szabadon hagyunk, megkenjük a krémmel, arányosan elrendezzük a tetején a narancsot, és a konyharuha segítségével szorosan feltekerjük. Alufóliába csomagoljuk, és 2-3 órára hidegre tesszük.
Tálalás előtt a mandulaforgácsot serpenyőbe szórjuk, zsiradék nélkül világosra pirítjuk, azonnal tányérra csúsztatjuk, hogy túl ne piruljon, hagyjuk kihűlni. Felforrósítjuk a baracklekvárt a likőrrel, megkenjük vele a tekercs tetejét és oldalát, dúsan megszórjuk a mandulaforgáccsal, és kb. 2 cm vastag szeletekre vágva kínáljuk.

Elkészítési idő: 1 és 1/2 óra

Kiemelt partnerünk