Mézespuszedli recept

Mézespuszedli recept

Hozzávalók kb. 70-80 darabhoz:
50 g vaj/margarin,
60 g barna- vagy kristálycukor,
125 g méz, 1 citrom,
250 g finomliszt,
1 tasak (12 g) sütőpor,
l-l mk. őrölt fahéj, szegfűszeg, szerecsendió,
1 tojás,
liszt a formázáshoz.

A díszítéshez és a mázhoz:
100 g mogyoró, mandula dió, pisztácia vegyesen,
100 g tortabevonó étcsokoládé,
1-2 kk. cukorgyöngy.

Elkészítés:

A vajat/margarint, a barnacukrot és a mézet kisebb lábaskában, mérsékelt tűzön, folyamatosan kevergetve addig forrósítjuk, amíg a cukor teljesen el nem olvad (A). Az edényt hideg vízbe állítjuk, a mézes keveréket kihűtjük. Közben a citromot forró, folyó víz alatt alaposan megmossuk-sikáljuk, hogy a viaszos tartósítóanyagot eltávolítsuk a felületéről, szárazra töröljük. Összekeverjük a lisztet a sütőporral és az őrölt fűszerekkel, majd belereszeljük a citromhéjat. A kihűlt mézes masszához adjuk a tojást, habverővel jól eldolgozzuk, és a fűszeres-sütőporos liszthez öntjük (B), fakanállal összekeverjük. A meglehetősen ragacsos masszát meglisztezett munkalapra szedjük, összegyúrjuk (C), cipót formálunk belőle (D), fóliába csomagoljuk, és legalább 5 órára, még jobb, ha egy egész éjszakára hidegre tesszük. 2-3 nagy tepsit/sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. A tésztát lisztezett munkalapon (vagy liszttel meghintett, két sütőpapírlap között) 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk, kenőkéssel alányúlunk, fellazítjuk (E). Lisztbe mártogatott, tetszőleges formákkal kiszúrjuk (F), és nem túl közel egymáshoz, a tepsikbe rakosgatjuk. Tetejüket tetszés szerinti finomságokkal díszítjük, némelyiket „csupaszon" hagyjuk - a „szabáshulladékot" összegyúrjuk, lehűtjük, újra nyújtjuk-szaggatjuk, amíg el nem fogy. 200 °C-ra előmelegített sütőben mindössze 7-8 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, leválasztjuk a sütőpapírról, és rácsra téve hagyjuk egészen kihűlni. A tortabevonő étcsokoládét meleg vízfürdőben felolvasztjuk, megmártogatjuk benne a díszítetlen alakzatokat, rácsra rakosgatjuk, és megszórjuk színes cukorgyönggyel, hagyjuk teljesen megdermedni.

Elkészítési idő: 1 és 1/2 óra

Tipp:
Kiválasztjuk a legsikerültebb példányokat. Egy vastag tűbe fehér vagy arany fonalat fűzünk, átszúrjuk a mézes puszedliken, és tetszőleges hosszúságban elvágjuk, megcsomózzuk - ezek kerülnek díszként a fenyőfára. A többit jól záródó, selyempapírral bélelt, fém- illetve műanyag dobozba tesszük, vagy csinosan becsomagolva ajándékba adjuk. A csokoládés mézeseket sütőpapírral rétegezzük, mert összemaszatolják egymást! Sokáig eltartható, finom sütemény.

The Mountain - 3D pólók