Mákos-túrós szelet recept

Mákos-túrós szelet recept

Hozzávalók 24 szelethez:
Az élesztős omlós tésztához:
1 dl tejföl,
10 g élesztő,
1 tojássárgája,
250 g finomliszt,
125 g vaj/margarin,
1 ek. porcukor,
1 csipet só,
diónyi vaj /margarin a formához,
A töltelékhez:
100 g mazsola,
3 ek. rum,
1 citrom,
250 g darált mák,
125+125 g porcukor,
1/4-1/4 kk. őrölt szegfűszeg és fahéj,
1,5 dl tej,
50 g vaj/margarin,
500 g félzsíros tehéntúró,
2 tojás,
1 dl tejföl,
1 tasak vaníliás pudingpor,
1 szem cukrozott cseresznye.

Elkészítés:

A tésztához meglangyosítjuk a tejfölt, elkeverjük az apróra tördelt élesztővel és a tojássárgájával. Elmorzsoljuk a lisztben a vajat/margarint, tetejét megszórjuk a porcukorral és a sóval, hozzáadjuk az élesztős tejfölt, és összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, és pihentetés nélkül dolgozunk vele tovább, vagy fóliával letakarjuk, és egy éjszakára hidegre tesszük. Ha folyamatosan szeretnénk dolgozni vele, akkor előbb a két tölteléket készítjük el. A mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, meglocsoljuk a rummal. A citromot gondosan megmossuk, szárazra töröljük, héját lereszeljük, levét kinyomjuk, átszűrjük.
A mákot összekeverjük 125 g porcukorral, a szegfűszeggel, a fahéjjal és a reszelt citromhéjjal. A tejet felforraljuk a vajjal/ margarinnal, a mákhoz adjuk (A), 1 percig főzzük (a mikrobán). Hagyjuk kihűlni, majd hozzáadjuk a rumos mazsolát.
A túrót szitán vagy krumplinyomóval kétszer áttörjük. A tojásokat tisztítjuk-kettéválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük. A tojások sárgáját habosra keverjük 125 g porcukorral, hozzáadunk 2 ek. citromlét, a tejfölt, a pudingport és a túrót, majd kíméletesen beledolgozzuk a tojáshabot (B). 5 A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Egy közepes méretű (kb. 25x30 cm-es) tepsit kibélelünk sütőpapírral. Lisztezett munkalapon 3 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát, a tepsibe terítjük, a széleken kissé felmagasítjuk, villával megszurkáljuk (C). Egyenletesen elkenjük rajta a mákos, majd a túrós krémet (D-E-F).
Középső bordamagasságon 1 órán át sütjük, ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával lazán letakarjuk. A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, sütőpapírostul deszkára emeljük, és rombusz formájú szeletekre vágjuk. Csillagformában tálra rendezzük, a közepét 1 szem cukrozott cseresznyével vidámítjuk.

Elkészítési idő: 2 és 1/2 óra