Mákos óriáscsiga recept

Mákos óriáscsiga recept

Hozzávalók 1 nagy csigához/12 szelethez:
A tésztához:
25 g élesztő,
50 g cukor
2 dl tej,
500 g finomliszt,
2 tasak (20 g) vaníliás cukor,
1 csipet só,
2 tojás,
120 g vaj/margarin,
1 tojássárgája a kenéshez,
diónyi vaj/margarin a formához.

A töltelékhez:
50 g puha mazsola,
200 g darált mák,
1 citrom reszelt héja,
2 ek. zsemlemorzsa,
1/4 kk. őrölt szegfűszeg,
l/2 kk. őrölt fahéj,
1 dl víz,
200 g kristálycukor,
2 ek. citromlé,
20 g vaj/margarin.

Elkészítés:

Az élesztőt 1 kk. cukorral, 1 dl langyos tejjel és 1 evőkanál liszttel elkeverjük, felfuttatjuk. A maradék langyos tejben elkeverjük a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojásokat és az olvasztott vajat/margarint. A lisztet tálba szitáljuk, hozzákeverjük a felfuttatott élesztőt, majd több részletben a tojásos-vajas tejet, és szép hólyagosra kidolgozzuk. Konyharuhával letakarjuk, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. A töltelékhez forró vízzel leöblítjük a mazsolát, alaposan lecsepegtetjük. Összekeverjük a mákot a reszelt citromhéjjal, a zsemlemorzsával, az őrölt szegfűszeggel és fahéjjal. Habos-hólyagosodásig forraljuk a vizet a cukorral, hozzáadjuk a citromlét, a vajat/margarint és a mákkeveréket (A), azonnal lehúzzuk a tűzről, lazán belekeverjük a mazsolát, hagyjuk kihűlni. Vajjal/margarinnal vastagon kikenünk egy 26-28 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk, téglalap alakúra kinyújtjuk, 3-3 cm-t kihagyva a széleken, egyenletesen elsimítjuk rajta a mákkrémet (B), és kézháttal szorosan feltekerjük (C). Csigát kerekítünk belőle, és a kikent tortaformába tesszük, a tekercs végeit összenyomjuk, és a tészta alá hajtjuk (D). Konyharuhával letakarjuk, addig kelesztjük, amíg a tészta csaknem teljesen kitölti a formát (20-25 perc). 4 A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Megkenjük a csiga tetejét tojássárgájával (E), és 1 órán át sütjük (ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával letakarjuk, de át kell sülnie (tűpróba!). A sütőből kivéve 5 percig pihentetjük a formában. Mivel a kalács valószínűleg túlnő, sőt rágömbölyödik a forma peremére, úgy húzzuk le róla, hogy egy a formánál kisebb átmérőjű, legalább 10 cm magas alkalmatosságra (pl. kisebb sütőformára, szitára, konzervdobozra) állítjuk, meglazítjuk a kapcsot, és „lesegítjük-ejtjük" róla a tortakarikát (F). A tortaformalapon hagyjuk langyosra hűlni, majd rácsra tesszük, hogy az alja is „szellőzzön", és azon hagyjuk teljesen kihűlni. Tortaszerűen szeleteljük, csokoládéöntetet vagy borsodót kínálhatunk hozzá.

A BORSODÓHOZ:
1 dl vizet és 3 dl jó minőségű, félédes fehérbort felforralunk 1/2 citrom héjával, 3 szegfűszeggel és 1/2 kisujjnyi fahéjjal, fedő alatt 5 percet pihentetjük, leszűrjük. 4 tojást kettéválasztunk, a fehérjéket 1 csipet sóval vagy 1 kk. szűrt citromlével kemény habbá verjük. A tojások sárgáját habüstben fehér-habosra keverjük 100 g porcukorral (1), 10 g vaníliás cukorral, majd 1 ek. vaníliaízű pudingporral. Meleg vízfürdőbe állítjuk, apránként hozzáadjuk a bort, és erőteljesen addig verjük-keverjük, amíg sűrű, habos krém nem lesz belőle. Kiemeljük az edényt a vízből, 2-3 részletben kíméletesen, de alaposan belekeverjük a tojáshabot (2), és azonnal vagy langymelegen tálaljuk.

Elkészítési idő: 2 és 1/2 óra

The Mountain - 3D pólók