Gránátalmás narancssaláta recept

Gránátalmás narancssaláta recept

Hozzávalók 4 személyre:
8 közepes narancs,
5+3 ek. kristálycukor (120 g),
1/2 dl narancslikőr,
1 gránátalma,
1/2 citrom leve,
1/2 kisujjnyi fahéjrúd,
1 kis csillagánizs,
4 szegfűszeg,
citromfű- vagy mentalevélke.

Elkészítés:

A narancsokat forró, folyó víz alatt alaposan megsikáljuk. 2 narancs héját vékonyan, ujjnyi széles csíkokban lehántjuk. Forró vízbe dobjuk, 5 percig főzzük, leszűrjük, 10 percre hideg vízbe tesszük, majd leöblítjük, lecsepegtetjük.
5 ek. cukrot 1 dl vízzel felforralunk, beletesszük a narancshéjat, addig főzzük benne, amíg a szirup sűrűsödni kezd, lehúzzuk a tűzről. A narancshéjdarabkákat rostra rakosgatjuk, lecsepegtetjük, és azonnal megszórjuk a maradék 3 ek. kristálycukorral, 1-2 órát szikkadni hagyjuk. A szirupot félretesszük.
Az összes narancsot meghámozzuk: recés, nem túl hosszú pengéjű késsel előbb levágjuk a narancs szár felőli, majd felső „kalapkáját". Egy (csak gyümölcsvágásra használt) deszkára/vágólapra helyezzük, és „hajlékony" mozdulattal, felülről lefelé, egészen a narancs húsáig hatolva 2-3 cm-es csíkokban körben levágjuk a héját (A). A kalapkákban és a héjban maradt lét kinyomkodjuk, és a vágás-szeletelés közben keletkező lével együtt felfogjuk.
Vékonyan felszeleteljük a narancsokat (B), a szeleteket körkörösen egymásra csúsztatva lapos tálra rendezzük, megöntözzük a narancslikőrrel.
A gránátalmát megmossuk, kettévágjuk, az egyik feléből evőkanálháttal kiütögetjük a magokat (C), félretesszük a díszítéshez, a másik felének a levét citromprésen kinyomjuk, átszűrjük.
A narancshéjról lehullott cukrot a félretett szirupba tesszük, és addig főzzük, amíg világosbarnára nem pirul. Hozzáadjuk a citromlét, a fahéjat, a csillagánizst, egy darab narancshéjba tűzdelve a szegfűszeget (D), a gránátalmalét (E) és a szeleteléskor felfogott narancslét (összesen 2 dl lére van szükségünk, ha ennél kevesebb van, dobozos narancslével kiegészítjük). Erős tűzön mézsűrűségűre forraljuk, hagyjuk kihűlni.
A fűszereket kiemeljük, az öntetet egyenletesen a narancsszeletek tetejére locsoljuk. Megszórjuk a félretett gránátalmamagokkal, lefedjük, hidegen tartjuk. A cukrozott narancshéjat vékony csíkokra vágjuk, tálaláskor megszórjuk vele a saláta tetejét, és citromfű- vagy mentalevélkével díszítjük.

Elkészítési idő: kb. 1 óra + a hűtési idő

The Mountain - 3D pólók