Diós kocka recept

Diós kocka recept

Hozzávalók 35 darabhoz:
200 g étcsokoládé,
200 g dió,
100 g finomliszt,
1/2-1/2 kk. őrölt fahéj és szegfűszeg,
250 g vaj/margarin,
6 tojás,
só,
200 g cukor,
A mázhoz és a díszítéshez:
200 g sárgabaracklekvár,
100 g tortabevonó étcsokoládé,
1 ek. olaj,
35 db felezett dió.

Elkészítés:

Az étcsokoládét meleg vízfürdőbe állított edénykébe tördeljük, és felolvasztjuk, hagyjuk langyosra hűlni. A dió egyik felét megdaráljuk, a másik felét durvára vágjuk, összekeverjük a liszttel és a fűszerekkel.
Vajjal/margarinnal „megpöttyözünk", és sütőpapírral kibélelünk egy közepes méretű tepsit. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
A tojásokat kettéválasztjuk. 1 csipet sóval először a fehérjéket verjük fel kemény habbá (hogy ne kelljen közben mosogatni, ugyanis ha a habverőn a legcsekélyebb zsiradék is marad, a hab egészen egyszerűen nem verődik fel!). Aztán a vajat/margarint habosra keverjük a cukorral, az egyenként hozzáadott tojások sárgájával (A) és a langyos csokoládéval. A tojáshab 1/3-át egyszerre a masszához adjuk, majd a lisztes-diós keverékkel felváltva, azt mindig a hab tetejére szórva, lyukas fakanállal, több részletben, kíméletesen, de alaposan összekeverjük (B).
A tepsibe szedjük a masszát, tetejét elsimítjuk, és hogy ne legyen „púpos", a közepén homorulatot képezve az oldalak felé kissé felmagasítjuk (C). Középső bordamagasságra állított rácson 25-30 percig sütjük (tűpróba!).
Felforrósítjuk a sárgabaracklekvárt, szűrőkanálon áttörjük, és a sütőből kivett, fonó sütemény tetejére kenjük, hagyjuk kihűlni (D). Sütőpapírostul kiemeljük a tepsiből, deszkára tesszük.
Meleg vízfürdőben felolvasztjuk a tortabevonót, elkeverjük az olajjal, hogy egy kicsit hígabb legyen, és a lekvár tetejére simítjuk (E). Mielőtt teljesen megkötne, késheggyel kb. 5x5 cm-es négyzeteket jelölünk be rajta. Mindegyik közepére gyöngéden l-l csokoládéba mártott, felezett diót nyomunk (F), és hagyjuk egészen megdermedni. A jelölővonal mentén, forró vízbe mártogatott késsel szeleteljük. Zárt dobozban, hűvös helyen 2 hétig is eláll.

Elkészítési idő: 1 és 1/4 óra

The Mountain - 3D pólók