Tiramisu csokoládétálkában recept

Tiramisu csokoládétálkában recept

Hozzávalók 6 személyre:
1 tojássárgája,
2 ek. kristálycukor,
1/2 tk. vaníliaaroma,
250 g mascarpone sajt,
120 ml erős feketekávé,
1 ek. kakaópor,
2 ek. kávélikőr,
16 amaretti (mandulás) keksz kakaópor (a szóráshoz),
A csokoládétálkákhoz?
175g jó minőségű étcsokoládé kockákra törve,
25g/2 ek. sótlan vaj.

Elkészítés:

Készítsük el a csokoládétálkákat: vágjunk ki hat 15 cm átmérőjű kört sütőpapírból. Olvasszuk fel a csokoládét a vajjal egy hőálló edényben, lassú tűzön forró víz felett. Keverjük simára, majd öntsünk egy kanál csokit minden papírkörre. Simítsuk el úgy, hogy kb. 2 cm a szélén tisztán maradjon. Óvatosan emeljük fel a papírokat, és igazítsuk őket felfordított teáscsészékbe vagy pudingostálkákba, hogy a széleik összefodrosodjanak. Hagyjuk, amíg teljesen megdermednek, majd óvatosan távolítsuk el a papírt. A tiramisuhoz keverjük el egyenletesre a tojássárgáját a cukorral, majd adjuk hozzá a vaníliaaromát és a mascarponét. Addig kevergessük, amíg lágy-, krémes állagú lesz. Egy másik edényben keverjük össze a kávét, a kakaóport és a likőrt. Törjük össze a kekszeket, és adjuk a keverékhez.
A kekszes keverék felét adagoljuk ki a csokoládétálkákba, és kanalazzuk rá a mascarpone krém felét.
Osszuk el a tálkákban a maradék kekszkeveréket, a tetejére tegyük a maradék mascarpone krémet, és szórjuk meg kakaóporral. Azonnal tálaljuk.