Hagyományos angol karácsonyi puding recept

Recept elkészítése:

Hagyományos angol karácsonyi puding recept

Hozzávalók 8 személyre:
115 g vaj,
225 g barna cukor,
50 g sütőporral kevert liszt,
1 tk. fűszerkeverék,
1/4 tk. szerecsendió,
1/2 tk. őrölt fahéj,
2 tojás,
115 g friss zsemlemorzsa,
175 g szultana (szmirnai magtalan mazsola),
175 g mazsola,
115 g ribizli,
25 g/3 ek. aprított vegyes gyümölcshéj,
25 g darált mandula,
1 kisebb alma meghámozva, kimagozva, durvára reszelve,
1 narancs vagy citrom lereszelt héja,
1 narancs vagy citrom leve, 150 ml-re kiegészítve brandyvel, rummal vagy sherryvel.

Elkészítés:

Zsírpapírból vágjunk ki egy korongot, amit be tudunk illeszteni a tál(ak) aljába, majd vajazzuk ki a tálat/tálakat a koronggal együtt. Dolgozzuk el egyenletesre a vajat a cukorral, majd keverjük hozzá a lisztet, a fűszereket (őrölt fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, koriander, szegfűbors) és a tojásokat. Alaposan elkeverve adjuk hozzá a többi hozzávalót is. A keverék legyen lágy, morzsás állagú. Tegyük a keveréket a tálba/tálakba, és simítsuk el a tetejét. Fedjük le egy másik réteg vajazott zsírpapírral.
Hajtsunk meg egy nagyobb zsírpapírt a közepénél, fedjük le vele a tálat/tálakat, és madzaggal kössük össze az oldalán. Hajtsunk meg egy darab fóliát, is hasonlóképpen, és a zsírpapír behajtása alá igazítva takarjuk le vele a tálat/tálakat. Kössük körbe a tálat/tálakat egy másik madzaggal is, úgy, hogy felül a madzagnál fogva meg lehessen tartani. Helyezzük a tálat, gőzölőedénybe, és lassú tűzön, csendesen forró víz fölött gőzöljük 6 órán keresztül. Úgy is gőzölhetjük, hogy a tálat egy nagyobb lábasba tesszük, a tál feléig körbeöntjük forrásban lévő vízzel, és szorosan záró fedővel lefedjük. Közben időnként ellenőrizzük, hogy a víz forr-e, és pótoljuk forró vízzel, ha elpárolog. Ha a puding megfőtt, hagyjuk teljesen kihűlni, majd távolítsuk el a zsírpapírt és az alufóliát. Töröljük tisztára a tálat, cseréljük ki a zsírpapírokat és a fóliát, előkészítve a következő felmelegítéshez.