Különleges skót dundee torták recept

Különleges skót dundee torták recept

Hozzávalók 3 kis tortához:
225 g mazsola,
223 g ribizli,
225 g szultana (mazsola),
50 g szeletelt cukrozott cseresznye,
115 g gyümölcshéjkeverék,
1 narancs lereszelt héja,
300 g liszt,
1/2 tk. sütőpor,
1 tk. fűszerkeverék,
225 g lágy, sótlan vaj,
225 g kristálycukor,
5 tojás,
A tetejére:
50 g egész tisztított mandula,
50 g felezett cukrozott cseresznye,
50 g szeletelt kandírozollgyümölcs-keverék,
3 ek. barackmáz.

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 150 °C-ra (gázsütőnél 2-es fokozat). Készítsünk elő 3 db 15 cm átmérőjű tortaformát. A gyümölcsöket és a narancshéjreszeléket alaposan keverjük össze. Egy másik edénybe szitáljuk a lisztet, a sütőport és a fűszerkeveréket (1 kisebb fahéjrúd és 1 teáskanálnyi szegfűszeg, szerecsendió, koriandermagok, szegfűbors összedarálva). Adjuk hozzá a vajat, a cukrot és a tojásokat. Használhatunk konyhai mixert vagy kézimixert is, amivel elég 1 percig keverni. Adjuk a gyümölcsöket a tésztakeverékhez, és egy lapos kanállal jól keverjük el. Osszuk el a tésztát a 3 tortaformában, és simítsuk el a tetejüket. Körkörösen rendezzük el a mandulákat az egyik tortán, a cukrozott cseresznyét a másikon, a kandírozott gyümölcsöket a harmadikon. Süssük nagyjából 2-2,5 órán keresztül, illetve addig, amíg a torta közepébe szúrt tűt tisztán húzzuk ki. Hagyjuk a tortákat a formákban teljesen kihűlni. Fordítsuk ki, távolítsuk el a sütőpapírt, és kenjük meg a tetejüket barackmázzal. Hagyjuk megdermedni, majd csomagoljuk celofánba vagy tiszta papírba, és tegyük szép dobozokba.