Töltött fánk recept

files/images/desszertek/fank.jpg
Hozzávalók

3 dkg élesztő,
5 dkg vaj vagy margarin,
4 tojássárga,
6 dkg porcukor,
56 dkg liszt,
4-4,5 dl tej,
1 mokkáskanálnyi reszelt citromhéj,
1 késhegynyi só,
1 evőkanál rum,
kemény gyümölcslekvár,
vaníliás porcukor,
olaj a sütéshez.

Recept elkészítése:

1 dl tejet meglangyosítok, majd az élesztőt belemorzsolom. Letakarva felfuttatom. Közben habosra keverem a margarint a tojássárgákkal, a porcukorral, a reszelt citromhéjjal, a rummal és a sóval, majd a megkelt élesztőt, a lisztet és a tejet is hozzáadva, keményebb tésztát dagasztok. Jó levegősre dolgozom, és langyos helyen hagyom kelni legalább fél órán keresztül. Ezután félujjnyi vastagra kinyújtom, és a legnagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Egy korongra egy-egy kis darabka lekvárt teszek, majd egy másik tésztadarabot ráborítok és a szélén, körben rányomkodom, illetve összenyomkodom a tésztát. Ezután ismét hagyom egy órán keresztül pihenni, majd bő, forró olajban, fedő alatt kezdem el sütni. Megfordítva már fedő nélkül sütöm meg a másik oldalát. A felesleges olajat lecsöpögtetem, és még forrón, bőven meghintem vaníliás cukorral.

Elkészítés ideje: 150 perc

Receptek kategória: