Sonkás rizs Valencia módra recept

files/images/sonka/sonka.jpg
Hozzávalók

25 dkg nyers füstölt sonka vagy tarja,
25 dkg rizs,
3 paradicsompaprika,
1 fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
4 paradicsom,
5 dkg reszelt parmezán sajt,
5 dkg füstölt szalonna,
törött fekete bors,
só.

Recept elkészítése:

A nyers füstölt sonkát előző nap vízbe áztatjuk. Másnap a vizet leöntjük róla, és kétszer ledaráljuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, és nagyon apróra vágjuk. A kis darabkákra metélt füstölt szalonnát kiolvasztjuk, és zsírján sárgára fonnyasztjuk a hagymát, majd a darált sonkát rádobva, pirítjuk néhány percig. Hozzáadjuk a megmosott, kicsumázott és vékony csíkokra vagdalt paradicsompaprikát, a szétzúzott fokhagymát, törött borsot, és felöntjük 5 dl vízzel. Fedő alatt forraljuk 10 percig. Közben a rizst váltott vízben többször átmossuk, majd szitán lecsöpögtetjük, és hozzáadjuk a fövő sonkás raguhoz, a lehéjazott és szeletekre vágott paradicsommal együtt. Ez után még annyi vizet öntünk hozzá, hogy a rizses sonka fölött legalább 3 ujjnyival több legyen a víz. Felforraljuk, majd lefedve, forró sütőben, kis lángon puhára pároljuk. Akkor van készen, ha a rizsszemek megduzzadtak, és nincs leve. Tálalás előtt villával óvatosan felkeverjük, és reszelt sajttal meghintve, fejes salátával kínáljuk.

Elkészítési idő: 40 perc

Receptek kategória: