Dán sütemény

Recept elkészítése:

Dán sütemény

Hozzávalók 36 darabhoz:
30 dkg hideg margarin,
1 cs. (5 dkg) friss élesztő,
2,5 dl tej,
1 tojás,
1/2 kk só,
2 ek kristálycukor,
kb. 40 dkg finomliszt,
Máz:
1 tojás,
Díszítés:
kristálycukor,
összevagdalt mandula.

Elkészítés: A margarint 10 szeletre vágjuk. Az élesztőt egy tálba morzsoljuk, a tejet ráöntjük. Addig keverjük, amíg az élesztő fel nem oldódik. A lisztből kb. 5 dkg-ot félreteszünk, a többit a tojással, a sóval és a cukorral összedolgozzuk, és gyorsan tésztává gyúrjuk. Kb. 10 percre a hűtőszekrénybe tesszük. A tésztát meglisztezett deszkára borítjuk, és 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk. A margarinszeleteket a tészta egyik felére rakjuk, de körben 2-3 cm-t szabadon hagyunk. A tészta széleit, majd az üres felét a margarinra hajtjuk. A deszkára egy kevés lisztet szórunk. A tésztát óvatosan kinyújtjuk. Hosszabb oldalánál fogva három rét hajtjuk, majd 1 cm vastagra nyújtjuk. Kb. 15 percre a hűtőszekrénybe tesszük. A nyújtást megismételjük. A tésztát kétfelé osztjuk, és két 28x30 cm-es téglalappá nyújtjuk. Mindkét részt a hosszabb oldalánál fogva három rét hajtjuk. Kb. 18 db 4 cm széles szeletet vágunk belőlük. A szeleteket a simára kevert tojással megkenjük.
A díszítésre szánt kristálycukrot és a mandulát összekeverjük. A tésztaszeleteket a cukros mandulába mártjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. A tésztadarabok hosszú oldalát néhányszor bevágjuk, majd kissé széthajtva taréjt formázunk. Letakarva 1 órán át pihentetjük. A sütőt 250 °C-ra előmelegítjük. A középső rácsra tolva 20-25 percig sütjük. Rácsra átrakva kihűlni hagyjuk.

Elkészítés ideje: 3 óra

Receptek kategória: