Zserbó recept
1/2 kg lisztben elkeverek fél csomag sütőport és 3 evőkanál porcukrot, ezt 25 dkg margarinnal eldörzsölöm.
- Tovább (Zserbó recept)
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges
1/2 kg lisztben elkeverek fél csomag sütőport és 3 evőkanál porcukrot, ezt 25 dkg margarinnal eldörzsölöm.
Tojásfehérje 7 db,
porcukor 40 dkg,
dió 40 dkg,
méz 2 dl,
vanília 1/4 rúd,
ostya- vagy tortalap 2 db.
Hét tojás kemény habjába teszünk 40 dkg porcukrot, kevés vaníliát, törött diót, és ezt forró vízzel telt edényben, folytonos keverés között főzzük, 2 dl forró mézet hirtelen a keverék közé öntünk, és
25 dkg áttört friss tehéntúró,
25 dkg vaj,
25 dkg liszt,
egy késhegynyi só,
1 tojás a kenéshez,
10 dkg dió.
Az anyagokból tésztát készítünk, 3 órát pihentetjük, deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, apró pogácsákat szaggatunk belőle, a tetejüket megkenjük tojással, egy diószemet teszünk rá, és a tésztát előmele
10 dkg darált dió,
10 dkg darált háztartási keksz,
10 dkg cukor,
5 dkg vaj,
4 evőkanálnyi forró tej,
1-2 kávéskanál rum,
kristálycukor,
meggybefőtt.
A finomra darált háztartási kekszet a többi anyaggal jól összegyúrjuk.
1 egész tojás,
1 pohár cukor,
1 pohár tej,
1 pohár apróra vágott dió,
1 pohár liszt,
1 csomag sütőpor,
1 citrom reszelt héja.
A tojást a cukorral és a sütőporral habosra keverjük, majd beletesszük a diót, a citromhéjat, a tejet, a lisztet. Kizsírozott, kilisztezett, közepes nagyságú tepsiben elsimítjuk és megsütjük.
Csokoládé 10 dkg,
dió 10 dkg,
porcukor 10 dkg,
vaj 7 dkg,
tojás 1 db,
vanília 1/4 rúd,
csokoládé 10 dkg.
Puhított csokoládét, darált diót, porcukrot, vajat, kevés vaníliát 1 tojássárgájával összegyúrunk, kis gombócokat formálunk belőle, tojásfehérjébe, azután csokoládéba hempergetjük, és állni hagyjuk.
10 deka diót őrölten, 10 deka cukrot, 20 deka vajat, 26 deka liszttel kevert fél csomag sütőport és 1 egész tojást deszkán jól összegyúrunk, azután vajazott, lisztezett tepsibe szép világosra sütjük.
30 deka lisztet, melyhez egy csomag sütőport kevertünk, 18 deka zsírral (vagy 22 deka vajjal), 10 deka cukorral, 1 egész tojással, 1 citrom reszelt héjával és levével jól összegyúrunk.
2 dl finomított olívaolaj,
15 dkg cukor,
1-1,5 dl narancslé,
1 dl konyak,
75 dkg liszt,
2 mk. sütőpor. Szirup: 2 dl víz,
20 dkg cukor,
20 dkg méz,
100 dkg vagdalt dió,
fahéjízlés szerint.
Az olajat, cukrot, narancslét, konyakot jól eldolgozzuk. Hozzáadjuk a sütőporos lisztet, óvatosan sima tésztát gyúrunk belőle.
Az alaphoz:
7 tojás,
15 dkg cukor,
10 dkg dió,
2 kanál liszt,
2 kanál morzsa.
Diókrém: 20 dkg cukor,
1 dl tej,
10 dkg dió,
1 kanál liszt,
vanília vagy citromhéj,
15 dkg vaj,
1-2 kanál rum.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét habüstbe, vagy mély porcelántálba tesszük, a sárgákat egy csészébe.