Barna borjú-, vad- vagy marhafond recept

Recept elkészítése:

 Barna borjú-, vad- vagy marhafond recept

Hozzávalók:
marha-, vad- vagy borjúcsont,
500 g marha vagy borjúlábszár(darabolva),
5 ek olaj,
2 sárgarépa,
100 g zeller,
1 hagyma,
2 ek paradicsompüré,
3 l víz.

Bouquet garni: 1 kis szál póré, 1 db zeller, 1 kis csomó petrezselyem, 1 szál kakukkfű, 1 babérlevél.
Kell még: 2 mogyoróhagyma, 1 fokhagymagerezd, 6 szétnyomott borókabogyó, 6 szem fehérbors.

Elkészítés:

      Mossuk le hideg vízzel a húst és a csontot. Forrósítsunk olajat egy edényben. Tegyük bele a húst, pirítsuk meg nagy lángon, közben többször fordítsuk meg. Tisztítsuk meg a zellert, a sárgarépát, és a hagymát, majd vágjuk kockákra. Szórjuk a húsra, keverjük bele a paradicsompürét is. Pirítsuk még 20 percig, közben néha keverjük meg. Öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje a hozzávalókat. Főzzük kis lángon, félig fedett edényben. Gondosan szedjük le a habját.
      Tisztítsuk és mossuk meg a zellert, a pórét és a petrezselymet. Kössük csokorra a kakukkfűvel és a babérlevéllel. A mogyoróhagymát szeleteljük fel. Tegyük az egészet a fokhagymagerezddel és a fűszerekkel egy lábasba. Főzzük kis lángon 4-5 órát, a fedőt kissé toljuk félre. Szűrjük át egy konyharuhán, és hagyjuk kihűlni. Ugyanúgy tartható mint a világos fond.

Elkészítés ideje: 5óra

Receptek kategória: