Káposztás krumplileves recept

Káposztás krumplileves recept

Hozzávalók:
40 dkg burgonya,
25 dkg savanyú káposzta,
15 dkg puha, füstölt kolbász,
1 kis fej vöröshagyma,
5 dkg füstölt szalonna,
1 csapott evőkanál finomliszt,
1 evőkanál vegeta,
ízlés szerint kevés kristálycukor,
1 mokkáskanál csombor (borsikafű),
1 mokkáskanál törött fekete bors,
2 dl tejföl,
1 teáskanál piros fűszerpaprika,
csipetnyi csípőspaprika (vagy paprikakrém, esetleg néhány csípős hegyespaprika-karika).

Elkészítés:

      A burgonyát meghámozom, és kis kockákra vágom. A savanyú káposztát is felaprítom. A megtisztított vöröshagymát finomra metélem, a füstölt szalonnát felkockázom. A füstölt kolbászt megmosom, bőrét lehúzom és felkarikázom. A szalonnát kis lángra teszem, és zsírját kiolvasztom, közben kevergetem, hogy egyenletesen "izzadjon". A pörcöt szűrőkanállal kiszedem és félreteszem. A visszamaradt zsíron zsemleszínűre pirítom a lisztet, majd a tűzről félrehúzom és belekeverem a pirospaprikát meg a hagymadarabkákat. Ezután felöntöm három deci hideg vízzel, és folytonos keverés közben felforralom. Ha már sima a hagymás-paprikás rántás, akkor hozzáöntök még öt deci vizet és beleteszem a nyers burgonyakockákat. Beleszórom a vegetát, a borsot, a csombort és a csípős paprikát, majd nagyon kis lángon (hogy ne futhasson ki a leves) puhára főzöm. Csak ezután teszem bele az apró savanyú káposztát és a kolbászkarikákat. Ha a káposzta is megfőtt, ízlés szerint ízesítem a cukorral, esetleg kevés sóval, végül beleöntöm az egy deci vízzel simára kevert tejfölt. Az egészet jól összeforralom. Ez a leves másnapra lesz igazán finom!

vissza a főoldalra