Francia bableves recept

Recept elkészítése:

Francia bableves recept

Hozzávalók:
40 dkg fejtettbab,
20 dkg füstölt tarja,
2 pár virsli,
fél szál szárazkolbász,
2 fej vöröshagyma,
3 gerezd fokhagyma,
10 dkg kolozsvári szalonna,
2 dl tejföl,
2 sárgarépa,
1 fehérrépa,
szalonnabőrök (angolszalonnáé a legjobb),
babérlevél,
leveskocka,
vegeta,
pirospaprika,
1 teáskanál cukor,
zsír,
liszt,
csipetke.

Elkészítés:

      A szalonnát apró kockára vágva kevés zsíron megpirítjuk, majd a kockára vágott hagymát megfonnyasztjuk rajta. A füstölt tarját kockára vágva ezen a zsíron kicsit megpörköljük, megszórjuk pirospaprikával és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Beletesszük a szalonnabőröket, a zöldséget és kb. 1 óráig fedő alatt rotyogtatjuk. Közben a szárazkolbászt kis darabokra vágjuk és kb. két evőkanál zsíron megpirítjuk. Ha kész, a kolbászt a levesbe tesszük, a zsírt pedig félrétesszük; jó lesz rántásnak. Az egy óra letelte után beletesszük a levesbe a babot és a babérlevelet, egy kanál kristálycukrot, valamint egy kis fej vöröshagymát. Leveskockával és kevés vegetával ízesítjük, és puhára főzzük a babot.
Rántás (Vali Néni rántása!): a kis fej vöröshagymát és a fokhagymát lereszeljük, majd a kolbász zsírján kissé megfuttatott 2 evőkanál lisztbe keverjük, megszórjuk kevés pirospaprikával és elkeverjük benne a 2 dl tejfölt. Vigyázni kell, nehogy csomós legyen! A kész rántást a forrásban levő levesbe keverjük, majd beleszórjuk a csipetkét és a karikára vágott virslit. 4­5 percnyi forralás, kevergetés után kész is a mű.
Ízlés szerint megszórhatjuk petrezselyemmel vagy kaporral.

Elkészítés ideje: 75perc

vissza a főoldalra

Receptek kategória: