Zöldbabfőzelék recept

Recept elkészítése:

 Zöldbabfőzelék recept

Hozzávalók:
800 g sárgahüvelyű bab
200 g füstölt csont
15 g fokhagyma
50 g zsír
80 g liszt
½ csomag zellerlevél
1,5 dl tejfel
ízlés szerint:

ecet.

Elkészítés:

      Gondos tisztítás, azaz szálkátlanítás és darabolás után megmossuk, és hideg vízben füstölt hússal vagy füstölt csonttal feltesszük főni.
Ízesítjük finomra vágott fokhagymával, egy nagy csomag összekötött zellerzölddel. Minél fiatalabb a bab, annál gyorsabban puhul meg.
Míg fő, egy zsemleszínű rántást készítünk. Hagyjuk kihűlni, majd tejfellel simára keverjük a rántást. A bab levével kissé fellangyosítjuk és hígítjuk. És ha már a bab puha a füstölt csontot, húst, zeller levél köteget kivesszük, majd a forrásba lévő ételt berántjuk. Jól kiforraljuk. Ételecettel és sóval ízesítjük.
Sok helyen vágott friss kaprot, fűszerpaprikát vagy burgonyát is tesznek a főzelékbe, de készülhet hússal is. Gulyásként a sűrítési mód is többféle lehet, mert épp oly jó habarással, mint rántással. Feltétként a sült hús, pörkölt, tükörtojás, bundás zsemle, sült kolbász húspogácsa vagy fasírt is illik ehhez az ételhez.

Receptek kategória: