Zöldcitromos torta recept

files/images/kepes_receptek/torta_receptek_kepekkel/24.jpg
Hozzávalók

Tészta:
kb. 20 dkg háztartási keksz,
7,5 dkg vaj vagy margarin,
1 ek barna cukor,
1 kk őrölt vagy szétmorzsolt kardamom.

Töltelék:
4 tojás sárgája,
5 dkg kristálycukor,
0,5-0,75 dl zöldcitromlé,
1-2 zöld citrom héja,
4 tojás fehérje,
2-3 dkg kristálycukor.

Bevonat:
2 dl habtejszín,
2 zöld citrom héja.

Recept elkészítése:

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A sütőpapírból olyan kört vágunk, amellyel éppen kibélelhetünk egy 24 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát. A háztartási kekszet műanyag zacskóba töltve húsverővel vagy konyhai robotgépben apróra törjük. A vajat vagy margarint megolvasztjuk. Ha a kardamom nem őrölt, akkor összetörjük. A vajat vagy margarint, a barna cukrot és a kardamomot a kekszmorzsával összedolgozzuk. Úgy nyomkodjuk a tortaformába, hogy pereme is legyen, és a sütő alsó rácsán kb. 10 percig sütjük. Kihűlni hagyjuk. Közben a zöld citromokat kifacsarjuk, a héjukat lereszeljük. A tojássárgáját, a cukrot és a citromlevet egy tálban összekeverjük, majd gőzfürdő fölé állítva addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik. A citrom reszelt héjával ízesítjük, de egy keveset félreteszünk. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, és a töltelékbe forgatva a tésztára simítjuk. A sütő középső rácsára visszatolva még kb. 15 percig sütjük. Kihűlni hagyjuk. A lepényt 2 órára a mélyhűtőbe tesszük. Tálalás előtt 20 perccel a hűtőszekrénybe átrakjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, a lepény tetejére simítjuk, és a maradék citromhéjjal megszórjuk. A tortaformából kiemelve tálaljuk.

Elkészítési idő: 3 óra Sütés: 10+15 perc

Receptek kategória: