Túrós derelye recept

 Túrós derelye recept

Hozzávalók:
600 g burgonya
150 g liszt
1 db tojás
30 g vaj

200 g zsemle
1 dl olaj
250 g túró
2 db tojássárgája
100 g porcukor
50 g mazsola
20 g vaníliás cukor
citromhéj
só.

Elkészítés:

      A héjában főtt tisztított burgonyát forrón áttörjük. Gyorsan a tojást hozzá keverjük, és ha kihűlt a vajat, a sót, a lisztet hozzágyúrjuk. Lisztezett nyújtódeszkán 1 cm vastagra nyújtjuk, és 10x10 cm-es négyzetekre vágjuk. A tészta közepére tesszük a beízesített túró tölteléket., ami áttört túró, tojássárgája, porcukor, beáztatott mazsola, citromhéj, és só elegye. A dió nagyságú töltelékre átlósan ráhajtjuk a tészta felét, így egyenlő szárú háromszögeket kapunk. A tésztát esztétikus formára nyomjuk. A két félteke könnyebben összetapad, ha tojással vagy vizes ecsettel lekenjük. Lobogó forrásban lévő vízben kifőzzük, majd hideg vízzel leöblítjük. Pirított zsemlemorzsába forgatjuk. Vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk. A kimaradó tésztából nudlit - angyal bögyölőt - sodrunk, amit kifőzés után morzsázunk, és ízlés szerint porcukrozunk.
Ezt a remek krumplis tésztát sós töltelékkel, hússal, gombával, de mákkal, lekvárral is tölthetjük. Ha nem forgatjuk pirított morzsába, és "mezítlábasan" készül, pirított pörccel, pörkölt szafttal, sült hagymával vagy néhány karika kolbásszal az igazi.

vissza a főoldalra

Kiemelt partnerünk