Túrógombóc recept

Recept elkészítése:

 Túrógombóc recept

Hozzávalók:
40 dkg félzsíros tehéntúró,
2 púpozott evőkanál búzadara,
2 tojás,
1 evőkanál finomliszt,
1 evőkanál porcukor,
1 mokkáskanál reszelt citromhéj,
a tetejére 5 dkg vaj (vagy margarin),
2 dl tejföl,
15 dkg zsemlemorzsa,
ízlés szerint porcukor és só.

Elkészítés:

      A tojásokat habosra keverem 1 csapott teáskanálnyi sóval, a citromhéjjal és a porcukorral. Addig keverem, amíg a cukor egészen felolvad benne. Hozzáadom a villával áttört tehéntúrót, a búzadarát és a lisztet. Jól összekeverve kb. egy órát hagyom állni. Ezután lobogó, sós vízbe teszem a nedves kézzel formált nagy diónyi gombócokat, amelyek a fövés folyamán szépen megdagadnak. 15 percnyi forralás után meggyőződök arról, hogy megfőttek-e. Egyet kettévágok, ha a közepe lyukacsos, akkor biztosan megfőtt a gombóc. Lapátkanállal kiszedve lecsöpögtetem, és a közben a vajon megpirított zsemlemorzsára teszem. Óvatosan, az edényt rázogatva átforgatom, hogy a pirított morzsa mindenütt rátapadjon. A kissé megmelegített tejföllel lelocsolva és kevés porcukorral meghintve tálalom.

Elkészítés ideje: 60 perc

vissza a főoldalra

Receptek kategória: