Szilvás gombóc recept

 Szilvás gombóc recept

Hozzávalók:
1 kg burgonyatészta,
20 szem nem nagyon érett, magvaváló, kissé kemény szilva,
20 db mokkacukor,
1 mokkáskanál őrölt fahéj,
10 dkg vaj (vagy margarin),
15 dkg zsemlemorzsa, és a tetejére fahéjas porcukor ízlés szerint,
só a tészta főzéséhez.

Elkészítés:

A burgonyatésztát lisztezett gyúrótáblára teszem, majd egy nagy, fél cm vastag lappá nyújtom. Közben kissé meglisztezem, hogy a nyújtófa ne ragadjon a tésztához. A tésztalapot 20 egyforma kockára vágom, és félreteszem. A szilvákat megmosom, lecsöpögtetem és kimagozom. A magok helyére egy-egy kockacukrot teszek. Minden tésztakocka közepére ráhelyezek egy cukros szilvát, majd a tészta négy sarkát összefogva, lisztezett tenyeremben gombóccá gömbölyítem. Ugyancsak lisztezett deszkára teszem a töltött tésztákat. Nagy, mély lábosban (amelyben egymás mellett elférnek a gombócok), bő, sós vizet forralok. A lobogva forró vízbe egyenként, kis szünetekkel óvatosan beleeresztem a gombócokat, ügyelve arra, hogy a víz forrása egy pillanatra se szűnjön meg, mert a gombóc ahelyett, hogy főne, ázni fog. 7-8 perc alatt megfőzöm. Közben a vajon világosra pirítom a zsemlemorzsát, majd a lecsorgatott gombócokat egyenként megforgatom a pirított morzsában. Fahéjas cukorral meghintve tálalom. Akár dupla adagot is érdemes belőle egyszerre készíteni, mert a megmaradt gombócok a mélyhűtőben lefagyaszthatók. Beszáradt, kemény szilvalekvárral is tölthető a gombóc, akkor nem teszek bele kockacukrot. Sárgabarackkal vagy ugyancsak beszáradt sárgabarackdzsemmel is nagyon finom.

Elkészítés ideje: 120 perc

Kiemelt partnerünk