Rakott tészta recept
Hozzávalók:
400 g széles metélt
4 db tojás
2 dl tejfel
100 g cukor
150 g mák
50 g mazsola
200 g eper lekvár
100 g dió
10 g vaníliás cukor
50 g zsemlemorzsa
100 g + 20 g vaj
100 g porcukor
só
őrölt fahéj.
Elkészítés:
Az a kedves háziasszony, aki tud tésztát gyúrni és kedveskedni óhajt ezzel a kitűnő készítménnyel vendégeinek, az 400 g széles metéltet készítsen. Lobogó, forrásban lévő, bő, sós vízben főzzük ki, majd hideg vízzel öblítsük, hűtsük le. Sárga krémet készítünk. A négy tojás sárgáját a vajjal, a kristálycukor 1/3-val, a vaníliás cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tejfelt, sót és a lehűtött, kifőtt, jól lecsurgatott tésztát, beáztatott mazsolát. A tojás fehérjét folyós habbá verjük, és a cukor 2/3-val egy kemény habot készítünk. A bekevert sárga krémes tésztát ezzel a habbal lazítjuk. Kivajazott, morzsázott tepsibe vagy jénaiba az így elkészített tészta ½-ét tesszük. Darált mákos porcukorral egyenletesen beborítjuk, őrölt fahéjjal megszórjuk, és a tészta második harmad részével betakarjuk. A kikevert eperlekvár 2/3-val lekenjük, és durvára vágott dióval megszórjuk. Ezután a többi tészta kerül a rakottasra. Lekvárkenés, diószórás és már mehet a sütőbe. 180 °C fokon szép pirosra sütjük. Nagyon ízletes, ha kicsit megpirul. És ha még tovább szeretnénk fokozni az élvezeteket, vanília sodót, eper szurszot vagy szilva stercet adhatunk mellé.
A szursz vagy sterc nem más mint egy felfőzött gyümölcs ragu likőrrel ízesítve, majd lehűtve. Sűrű, igen ízletes pikáns készítmény, desszertek mellé kitűnő.
Elkészítés ideje: 90 perc
Receptek kategória:
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges