Májas galuska recept

Recept elkészítése:

 Májas galuska recept

Hozzávalók:
20 dkg sertésmáj,
5 dkg zabpehelyliszt (vagy durvára összetört zabpehely),
1 tojás,
4-5 dl víz,
5 evőkanál olaj,
1 teáskanál só,
1 teáskanál majoránna,
1 mokkáskanál törött fekete bors,
és a tetejére 2 dl tejföl.

Elkészítés:

      A májat annyi forrásban lévő vízbe teszem, amennyi éppen ellepi, és addig forralom, amíg megfehéredik, illetve amíg a beleszúrt villa nyomán már nem folyik belőle véres lé. Ezután leszűröm és kihűtöm, majd ledarálom vagy pépesre összezúzom. Egy mély tálban a tojást 3 dl vízzel habosra keverem, és fokozatosan hozzáadom a zabpehelylisztet, felváltva a megmaradt vízzel. Ezután belekeverem a fűszereket, a májat, valamint 2 evőkanál olajat. A masszát 15 percig pihentetem. (A szokásos galuskatésztának kell lennie. Ha a massza túl sűrű, kevés vízzel hígítom, ha nagyon híg, egy-két evőkanál búzaliszttel sűrítem.) Forrásban lévő, bő, sós vízben galuskaszaggatóval (vagy deszkáról, mokkáskanállal) kiszaggatom, és megfőzöm. Ha az összes galuska feljött a víz tetejére, kevergetve még egy-két percig főzöm, ezután pedig leszűröm, és meleg vízzel le is öblítem. A lecsöpögtetett galuskát a megmaradt olajjal felforrósított tejföllel leöntöm, és jól összekeverem.

Elkészítés ideje: 60 perc

vissza a főoldalra

Receptek kategória: