Egyszerű, 4 tojásos tészta recept

Recept elkészítése:

 Egyszerű, 4 tojásos tészta recept

Hozzávalók:
1 kg finomliszt,
4 tojás,
kb. 2 dl víz,
2 csapott evőkanál só,
2 evőkanál olaj.

Elkészítés:

      Egy nagy gyúrótáblát felteszek a munkaasztalra. (Ha nincs tábla, a munkaasztalt először jól le kell mosni, leszárítani, majd egészen szárazra törölni.)
A lisztet egy nagy kupacba, a gyúrótábla közepébe öntöm. A kupac tetejébe mélyedést vájok, amelybe beleteszem az előzőleg egyenként, külön edénybe felütött és felvert tojásokat, a sót és a víz felét. Apránként az egészet összemorzsolom, és gyúró mozdulatokkal, egy széles pengéjű késsel állandóan a kupac köré terelve a szétfutó folyadékos lisztet, összegyúrom-összegyömöszölöm. A megmaradt vizet csak apránként, szükség szerint adom hozzá, nehogy lágyra sikerüljön a tészta. (A tojás nagyságától függ, hogy pontosan mennyi víz kell bele.)
A tésztát négy egyforma cipóba osztom, és addig gyúrom, amíg szép sima, rugalmas, egybefüggő felülete nem lesz. Az olajjal mind a négy cipó tetejét kenőtollal bekenem, majd konyharuhával letakarom, és 20 percig állni hagyom. Ezután a gyúrótáblát belisztezem, és a felhasználástól függően vékonyra vagy vastagabbra nyújtom ki a tésztát: a metéltnek valót fél mm vastagra, a csuszának valót ennél is vékonyabbra. Ezután néhány percig hagyom szikkadni a tésztát (de csak 5-7 percig, különben összeszárad és törik, nem lehet szépen felvágni), majd meglisztezem az egész felületét, és ráborítom a másik tésztalapot. Nagyobb csíkokra metélem, ez után ismét belisztezem, hogy ne ragadjanak össze a tésztacsíkok. A több, egymásra rakott tésztalevelet kockákra vagy metéltre vágom, de a csuszának valót kézzel, féltenyérnyi darabokra, szabálytalan alakzatokban tépkedem.
A felvágott tésztát szétszedem, és a deszkán szétterítem, majd a felhasználástól függően vagy azonnal sós vízben kifőzöm, vagy pedig megszárítom, és vászonzacskóban felakasztva, hűvös és szellős helyen tárolom.
A levesbetétnek való tésztát kizárólag tojással, víz nélkül kell készíteni.
6 tojásos tésztához a liszt minden kilogrammjához 6 tojás, kb. 1 dl víz és 2 evőkanál só szükséges, a 8 tojásos tésztához pedig a liszt minden kilogrammjához 8 tojás és 2 evőkanál só kell, víz nélkül.

Elkészítés ideje: 90 perc

vissza a főoldalra

Receptek kategória: