Böjti szilvás gombóc, túróval recept
Hozzávalók:
30-40 szem szilva
2 db zsemle
1 dl tej
200 g liszt
1 db tojás
só
20 g vaj
250 g házi túró
2 dl tejföl
porcukor.
Elkészítés:
A zsemlét tejbe áztassuk be. Ha jól átázott, a felesleges tejet nyomjuk ki, és törjük át. Tegyük hozzá a felütött tojást, a lisztet, egy csipet sót, s gyúrjunk tésztát. Vékonyan kenjük le a felületét vajjal. Félóra pihentetés után lisztezett nyújtódeszkán vékonyra kisodorjuk. A szilva nagyságának megfelelő négyzetekre vágjuk. Magozott szilvabefőttet, vagy fagyasztott, kiengedett besztercei kékszilvát csomagolunk a tésztába. Gombócokat alakítunk ki, és forrásban lévő vízben kifőzzük. Ha feljön a tetejére a gombóc, akkor jó. Leöblítjük, majd olvasztott vajban átforgatjuk, és túrót morzsolunk a tetejére. Tejfellel gazdagon meglocsoljuk, vaníliás porcukorral megszórva fogyasztjuk. Sósan is igen finom.
Receptek kategória:
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges